Početna Zdravlje Razlozi zbog kojih ste stalno gladni

Razlozi zbog kojih ste stalno gladni

Glavobolja, nervoza, čudni zvukovi u stomaku, ali i manjak koncentracije su sve posljedice gladi. Postoji nekoliko razloga zašto ste stalno gladni, a može se raditi o manjku proteina, masnoća ili vlakana, ali i stresu.

Manje kalorija

Ne jedete dovoljno proteina – Za kontrolu apetita su proteini važni, ali će i osigurati da duže vremena možete ostati siti i unijeti manje kalorija u organizam. Djeluju tako da pružaju osjećaj sitosti, daje organizmu znak da je sit i smanjuje lučenje hormona koji stimuliše glad.

Ne spavate dovoljno – Osim za cjelokupno zdravlje, i za vašu liniju je potrebno dovoljno spavati. Kvalitetan san će uticati i na smanjenu proizvodnju hormona gladi, dok će neispavanost učiniti suprotno i zato je moguće da ćete biti gladni cijeli dan. Dovoljno sna će i osigurati dovoljan nivo leptina, hormona koji kontroliše apetit.

Jedete previše ugljikohidrata – Procesuirani ugljikohidrati nemaju niti vitamina, minerala niti vlakana. Upravo i zbog manjka vlakana, tijelo će ih procesuirati jako brzo i zato ćete u kratkom vremenu osjetiti glad. Isto tako oni mogu uzrokovati rast nivoa inzulina, hormona koji je zaslužan za prenos šećera u stanice.

Osjećaj sitosti

Jedete premalo masnoća, a upravo su one odgovorne za osjećaj sitosti, posebno zato što se sporo probavljaju i ostaju u želucu duže vrijeme. Dakle ako jedete malo masnoća, moguće da ste zato stalno gladni. Jedna je studija upravo ovo dokazala, gdje su ispitanici koji su jeli malo masnoća stalno osjećali glad.

Ne pijete dovoljno tekućine

Osim što će voda donijeti puno dobrobiti za zdravlje, ona će vas i zaštititi ako je pijete prije obroka. U jednoj je studiji posmatrano 14 osoba koje su pile čašu vode prije obroka te se zaključilo da su unijeli i do 600 kalorija manje od onih koji nisu pili vodu. Ako ne pijete često vodu, moguće je da ćete biti stalno gladni.

Brzi obroci

Glad je posljedica manjka vlakana u organizmu. Vlakna će uticati na otpuštanje hormona koji smiruje apetit i sigurno ćete dugo biti siti jer je potrebno puno vremena da se razgrade u želucu. Postoje različite vrste vlakana, i neka su bolja od drugih, pa su tako i studije pokazale da su topiva vlakna puno bolja kada je u pitanju sprečavanje osjećaja gladi od netopivih.

Ubrzan način života često znači i obroke “s nogu”. Iako možete tako uštediti na vremenu, vjerovatnost je da ćete pojesti više i da ćete jesti ne tako zdravu hranu, a to sve vodi do prekomjernog unosa kalorija i naravno debljanja. Kako biste izbjegli ovu naviku, pokušajte osvijestiti svaki zalogaj, sjedite dok jedete, ne gledajte TV i ne razgovarajte.

Takođe, sve se svodi na nivo hormona koji se nazivaju glukokortikoidi, čiji broj raste kada smo pod stresom. Kada je njihov nivo uvijek povišen, može povećati šanse da se određene stanice pretvore u masne stanice, stoji u studiji, što naravno može uzrokovati debljanje.

avaz.ba

ASHA prodaja vozila