Početna Zdravlje Razlozi zbog kojih je dobro piti jabukovo sirće

Razlozi zbog kojih je dobro piti jabukovo sirće

Jabukovo sirće je posljednjih godina, postalo glavni sastojak u ishrani. Novija istraživanja pokazuju da jabukovo sirće pomaže kod nekih bolesti, recimo dijabetesa ili pretjerane gojaznosti.

Glavni sastojak jabukovog sirćeta, kao i bilo kog drugog sirćeta, jeste sirćetna kiselina. Ostali sastojci su druge kiseline, vitamini, mineralne soli i amino-kiselina, a jabukovo sirće će vam pomoći kod:

Dijabetesa

Možda je najveća dobrobit od jabukovog sirćeta njegov uticaj na nivo glukoze u krvi. Nekoliko studija je dokazalo da ono može sniziti nivo glukoze. Ispitanici su uzimali dve kafene kašičice jabukovog sirćeta pred spavanje, a ujutru bi im nivo glukoze bio snižen za 6%. Ipak – ova studija je urađena na pacovima, treba tek da se provjeri na ljudima.

Pomaže kod visokog krvnog pritiska i kod srčanih bolesti

Još jedno istraživanje na pacovima dokazalo je da jabukovo sirće može sniziti povišeni krvni pritisak. Drugo istraživanje dokazalo je da ljudi koji često jedu salatu sa jabukovim sirćetom manje obolijevaju od srčanih bolesti od onih koji to ne čine. I ova tema zahtijeva, naravno, još ispitivanja da bi se donijeli neki konačni zaključci.

Pomaže pri gubljenju kilograma

Stotinama godina jabukovo sirće korišteno je u ovu svrhu. Godine 2005. urađeno je istraživanje na malom uzorku od 12 ispitanika – jedni su danima jeli kriške hljeba sa nekoliko kapi bijelog sirćeta, a drugi su jeli običan hljeb. Ispitanici iz prve grupe osjećali su prije i duže sitost nego oni iz druge grupe. To jesu obećavajući rezultati, ali ipak samo preliminarni.

(NovostiMagazin)