Početna Turizam Razlozi zbog kojih će Neum ove sezone oboriti sve rekorde posjećenosti

Razlozi zbog kojih će Neum ove sezone oboriti sve rekorde posjećenosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neum, jedini bh. grad moru, ove godine će, najvjerovatnije, oboriti sve rekorde posjećenosti.

Takva predviđanja prisutna su među stanovnicima, hotelijerima i turističkim radnicima ovog gradića s obzirom na to da ramazan – mjesec posta muslimana – ove godine završava početkom juna, ali i zbog sve većeg, do sad nezapamćenog interesa turista da odmore provedu u Neumu.

Bh. gradić smješten u zaljevu, s jednim od najljepših zalazaka sunca koji se mogu vidjeti na Jadranu, osim povoljnih cijena smještaja i hrane, ima geografsku poziciju koja daje mogućnost turistima da u samo nekoliko dana odmora obiđu neke od najljepših mjesta, otoka i plaža hrvatske obale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neum: Zalazak sunca - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Neum: Zalazak sunca Foto: (A. Latić)

Tek dvadesetak minuta vožnje od Neuma južno prema Dubrovniku nalazi se Ston, srednjovjekovni gradić čija historija seže daleko u rano 14. stoljeće. To je grad s najdužim sačuvanim kamenim zidom u Evropi (5,5 kilometara).

Ovaj romantični srednjovjekovni gradić uskih, tihih ulica, starih otmjenih kuća odlično je mjesto za predah tokom ljetnih vrućina uz morske specijalitete, dagnje i malostonske kamenice koje su jedne od najboljih na svijetu i zbog kojih su u restorane u Ston i Mali Ston (udaljen 1-2 kilometra od Stona) svraćale mnogobrojne važne svjetske ličnosti.

Osim kamenog zida po kojem je poznat, Ston ima i pogone najstarije aktivne solane na svijetu koja je ostala vijerna tradiciji i prirodnom načinu proizvodnje soli, koji se nije mijenjao još od antičkih vremena.

Ston: Romantični srednjovjekovni gradić - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Ston: Romantični srednjovjekovni gradić Foto: (A. Latić)

Samo tri kilometra od Stona nalazi se Prapratno, jedna od najljepših uvala i plaža na Jadranu.

Tirkizna boja mora i pješčana plaža daju osjećaj da se nalazite na sasvim drugom kraju svijeta.

Iz mjesta Prapratno tokom cijele godine saobraća trajekt za otok Mljet, za koji posjetioci na prvo upućeno pitanje o tom otoku odmah kažu – raj na zemlji.

Ukoliko nastavite vožnju dalje od Prapratnog, u želji da obiđete Pelješac, drugi po veličini poluotok u Hrvatskoj, imat ćete priliku vidjeti još na desetine prekrasnih plaža i gradića. Na Pelješcu se nalazi, Žuljana, Trpanj i Orebić, koji gleda u jadransku drevnu ljepoticu – Korčulu.

Prapratno: Udaljeno dvadesetak minuta vožnje od Neuma - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Prapratno: Udaljeno dvadesetak minuta vožnje od Neuma Foto: (A. Latić)

Sva ta mjesta udaljena su oko sat od Neuma. Dubrovnik, Korčula, Makarska, Split (sat i po), Mostar, Međugorje…

Strateški položaj našeg jedinog grada na moru, uz cestu koja će spojiti Neum i Stolac za 18 mjeseci, kako je najavljeno, preduvjeti su da investitori pohrle ka Neumu i da za kratko vrijeme naš biser na moru postane najpozitivnija bosanskohercegovačka priča.

 

ASHA prodaja vozila