Početna Prijedorski region Razgovarano o problemima Srba povratnika u FBiH

Razgovarano o problemima Srba povratnika u FBiH

O problemima Srba povratnika u Federaciji BiH danas je razgovarano u Prijedoru, na sastanku, kojem su, pored povratnika prisustvovali predstavnici Udruženja Srba iz Srpske i Srbije, predstavnici lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i Federaciji i drugi.

Ilija Brdar se u selo Lohovo nadomak Bihaća vratio 2001. godine. Prije rata je u ovom mjestu bilo 180 domaćinstava, danas ih je svega 10. Kaže da život povratnika u Federaciji nije lak. Problema je, kaže, mnogo.

“Mi nemamo gradski prevoz. Problem je snabdijevanje vodom. Pola sela ima vodu, pola nema i tako živimo od 2001., kako smo se vratili”, priča on.

Problem je i to što Srbi povratnici u većini lokalnih zajednica u Federaciji nemaju svoje političke predstavnike, poručeno je sa današnjeg sastanka. Bilo je govora i o formiranju zajednice srpskih opština.

“Povratnici u Unsko-sansko kantonu imaju svoje pedstavnike samo u Bosanskom Petrovcu. Ovo je prvi put da je nula Srba u Skupštini Unsko-sanskog kantona. Dakle, na problem političkog predstavljanja vežu se svi ostali problemi”, istakao je Nemanja Davidović, predsjedavajući Opštinskog vijeća Bosanski Petrovac.