Početna Vijesti Razbijen balkanski kartel: Zaplijenjeni milioni evra i tona kokaina

Razbijen balkanski kartel: Zaplijenjeni milioni evra i tona kokaina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evropska policijska agencija Europol saopštila je danas da je međunarodnom operacijom “Familija” razbijen balkanski kriminalni lanac koji je privatnim avionima prebacivao kokain iz Južne Amerike u Evropu.

U saopštenju se navodi da je u sklopu operacije uhapšeno 11 osoba u Evropi i pet u Aziji, a da je zaplijenjeno više od tone kokaina i dva miliona evra u gotovom novcu.

Jedan od vođa kriminalne grupe uhapšen je u Švajcarskoj gdje je zaplijenjeno 600 kilograma kokaina, dok je drugi vođa uhapšen u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomenutih 600 kilograma kokaina je ukupna količina zaplijenjena u Evropi, dok je preostalih 421 kilogram zaplijenjen u Hong Kongu.

Više od dva miliona evra u kešu, te milion evra vrijedne stvari, poput luksuznih satova i automobila, zaplijenjeno je u Srbiji, Hrvatskoj, Češkoj Sloveniji i Švajcarskoj.

Evropol ističe da su balkanski krijumčari koristili privatne avione za prebacivanje kokaina između Južne Amerike i Evrope, te da su brodovima prebacivali narkotike u Hong Kong i Makao.

Hrvatska policija pokrenula je istragu početkom prošle godine koja je proširena kako bi se uključile vlasti iz Južne Amerike, Azije i širom Evrope, te kancelarije američke administracije za borbu protiv narkotika (DEA), Evropol i Evropska agencija za zaštitu granica Fronteks.

U akciji su takođe učestvovale policijske agencije iz Srbije, Slovenije, Češke, Francuske, Švajcarske, Belgije i Italije.

(Nezavisne)

ASHA prodaja vozila