Početna Svijet Rat u Ukrajini ugrožava svjetsku opskrbu hranom

Rat u Ukrajini ugrožava svjetsku opskrbu hranom

Ukrajina i Rusija su velike izvoznice pšenice, kukuruza, suncokretovog ulja…

I Ukrajina i Rusija velike su izvoznice nekoliko osnovnih prehrambenih proizvoda pa tako zajedno čine oko 29 posto svjetskog izvoza pšenice, 19 posto svjetske ponude kukuruza i 80 posto svjetskog izvoza suncokretovog ulja.

Rusija također izvozi hranjive tvari potrebne usjevima, kao i prirodni plin, ključan za proizvodnju gnojiva na bazi dušika. Europa u Rusiji nabavlja četvrtinu dušika, potaše i fosfata, priopćio je norveški proizvođač umjetnih gnojiva.

Ne postoje kratkoročne alternative

“S obzirom na neravnotežu geopolitičkih uvjeta, najveći izvori sirovina za europsku proizvodnju hrane podvrgnuti su ograničenjima, a kratkoročnih alternativa nema”, upozorila je Yara u priopćenju.

Norveška tvrtka spada među najveće proizvođače gnojiva u svijetu, opskrbljuje ukrajinski poljoprivredni sektor i veliki je kupac ruskih sirovina, poput fosfata i potaše. Rusija istodobno opskrbljuje europske tvornice dušičnih gnojiva prirodnim plinom.

Šef WFP-a: Cijene će vrtoglavo skočiti, apsolutna katastrofa

Izvršni direktor Svjetskog programa za hranu (WFP) David Beasley rekao je u prošlom tjednu da će rat u Ukrajini dramatično utjecati na sposobnost organizacije da dopre do 120 milijuna ljudi koje hrani.

Troškovi hrane, goriva i dostave vrtoglavo će skočiti u uvjetima koje je Beasley u objavi na Twitteru opisao kao apsolutnu katastrofu.

Cijene pšenice u terminskim ugovorima s rokovima isporuke u sljedećim mjesecima poskočile su posljednjih dana zbog zabrinutosti da će ruska invazija na Ukrajinu i u idućem razdoblju ometati isporuke žitarica iz crnomorske regije.

“Ključno je da se međunarodna zajednica udruži”

“Jedna moguća posljedica bila bi da bi samo najprivilegiraniji dio svjetske populacije imao pristup dovoljnoj količini hrane”, objavila je Yara, dodavši da bi visoke cijene možda kratkoročno donijele veću dobit, ali bi značile i neodrživ sustav hrane, što bi na dulji rok dovelo do gladi i sukoba.

“Stoga je ključno da se međunarodna zajednica udruži i da poradi na osiguravanju svjetske proizvodnje hrane i smanjenju ovisnosti o Rusiji, iako je broj alternativa trenutno ograničen”, upozorila je norveška kompanija.

Cijene gnojiva naglo su porasle u posljednjim mjesecima prošle godine, prateći rast cijena prirodnog plina. To pak podiže cijene hrane, što bi moglo značiti glad za najugroženije, upozorila je Yara u listopadu prošle godine.