Početna Vijesti RAT SINDIKATA I UPRAVE Pitaju ko je uzeo 350.000 evra i UGROZIO...

RAT SINDIKATA I UPRAVE Pitaju ko je uzeo 350.000 evra i UGROZIO BEZBJEDNOST saobraćaja na prugama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni nakon štrajka upozorenja i prijetnji sindikalaca da će razotkriti milionske afere, u Željeznicama RS nisu ni za korak bliže potpisivanju kolektivnog ugovora, niti povećanju plata, pa je rovovska bitka nastavljena, i to svim sredstvima.

Činjenica da većina od oko 2.300 radnika zaposlenih u Željeznicama RS ne zna da li će u narednih nekoliko mjeseci dobiti otkaz, ili će raditi za plate od 450 do 700 KM, samo pojačava nervozu.

U Konfederaciji sindikata RS nisu odustali od iznošenja u javnost za sada još nepoznatih afera, ali predsjednik ove sindikalne centrale Željko Tepavčević kaže da “na spornim slučajevima, za sada, rade advokati”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željko Tepavčević

– Fokusirali smo se na 15 štetnih ugovora milionske vrijednosti, koji su sklopljeni nezakonito, a za koje ministar Neđo Trninić sigurno znao. Jedan od najštetnijih je bio ugovor o nabavci opreme za takozvano napresavanje osovina, kojim su Željeznice RS oštećene za najmanje 350.000 evra. Što je još značajnije, ugrožena je bezbjednost saobraćaja na prugama – kaže Tepavčević, navodeći da je problem u tome što nije nabavljena oprema koja je ugovorena, pa su razliku potpisnici ugovora, koje još ne imenuje, stavili u džep.

Predsjednik Sindikata mašinovođa RS Simo Cvjetković pojašnjava da je problem nastao zbog toga što oprema, koja je nabavljena, nije kompletirana, pa ne može raditi osovine na lokomotivama.

Na ove optužbe ministar soabraćaja Neđo Trninić odgovara da su to “obične spekulacije, bez ikakvog osnova”.

– Konfederaciju sindikata RS ne doživljavam ozbiljno. Ako oni znaju za štetne ugovore, a ne prijavljuju ih nadležnim organima, onda su saučesnici u kriminalu. Ako zaista nešto imaju, neka to prijave – kaže Trninić.

Iz sindikata odgovaraju da su u slučaju “Napresavanje” već podnijeli krivičnu prijavu.

I v.d. direktora Željeznica RS Zoran Ilinčić smatra da sindikalci nepotrebno dižu tenzije i iznose netačne optužbe, te da uprava vodi računa o svim radnicima “a ne samo o onima koji su članovi pojedinih sindikata”.

– S obzirom na to da još nismo postigli dogovor o kolektivnom ugovoru, jer sindikati ne pristaju na naše prijedloge, za sada smo obezbijedili povećanje zarada kroz stimulacije na mjesečnom nivou, što je, naravno, privremena mjera – kaže Ilinčić.

Sindikalci, međutim, odgovaraju da neće stimulacije koje zavise od volje poslodavca nego povećanje plate zagarantovno kolektivnim ugovorom. Ne odustaju ni od namjere da organizuju generalni štrajk. Najavljuju da će se 7. avgusta održati sastanak predstavnika svih sindikalnih organizacija, članica KS RS, na kojoj će se više od 300 sindikalaca izjasniti da li će se u štrajku pridružiti željezničarima, a možda i sa njima izaći na ulicu.

Početkom prošlog mjeseca željezničari su na štrajku upozorenja tražili da im se plate, u prosjeku, povećaju za oko 50 KM po radniku, jer svaki treći radnik ŽRS radi za minimalac od 450 KM, dok je prosječna plata željezničara čak za trećinu niža od republičkog prosjeka. Međutim, da bi kolektivnim ugovorom mogli ugovoriti odgovarajuće plate, mora se završiti sistematizacija radnih mjesta, koja se razvlači već dvije godine. U sindikatu tvrde da je situacija takva jer se otkazi spremaju željezničarima od kojih zavisi bezbjednost na prugama, dok raznim savjetnicima i pomoćnicima, koji su posao dobili preko stranačkih i rođačkih veza, uprava navodno “čuva leđa”.

Direktor Ilinčić to demantuje, tvrdeći da mu je bezbjednost i dobrobit radnika na prvom mjestu.

(Srpskainfo)

ASHA prodaja vozila