Početna Prijedorski region Rasvijetljen veći broj koruptivnih krivičnih djela i slučajeva zloupotrebe opojnih droga

Rasvijetljen veći broj koruptivnih krivičnih djela i slučajeva zloupotrebe opojnih droga

Rukovodstvo Policijske uprave Prijedor održalo je redovnu konferenciju za novinare na kojoj su prezentovani rezultati rada ove Uprave za proteklih devet mjeseci.
Načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović naveo je da je na području koje operativno pokriva Policijska uprava održano zadovoljavajuće stanje bezbjednosti.
U izvještajnom periodu ukupno je evidentirano 687 krivičnih djela, što je za 21 krivično djelo, odnosno 3% manje u odnosu na uporedni period prošle godine. Procenat rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 68,8%, dok ukupna rasvijetljenost krivičnih djela iznosi 88%.

U izvještajnom periodu na području Policijske uprave Prijedor evidentirana su dva krivična djela razbojništva, od kojih je jedno rasvijetljeno. Rasvijetljena su i tri razbojništva počinjena u prethodnom periodu.

Krivičnih djela izvršenih otuđenjem motornih vozila evidentirano je pet (dvije teške krađe koje su rasvijetljene, krađa koja je takođe rasvijetljena i dva krivična djela „Oštećenje i oduzimanje tuđe stvari“ od kojih je jedno rasvijetljeno).

Tokom devet mjeseci 2021. godine ukupno je evidentirano i kontrolisano 358 migranta, što je za 513 migranata ili 58,9% manje u odnosu na uporedni period.
Načelnik Sektora kriminalističke policije Radenko Bašić rekao je da su tokom devet mjeseci ove godine, od ukupnog broja prijavljenih krivičnih djela, 244 krivična djela ili 35% izvršena po nepoznatom izvršiocu.

Iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano je 570 krivičnih djela od čega 238 po nepoznatom izvršiocu. Što se tiče strukture ovih krivičnih djela, 305 je iz oblasti imovinskih delikata, od čega su najbrojnije krađe 90 i teške krađe 76.

Načelnik Bašić je rekao da su iz oblasti privrednog kriminaliteta otkrivena i evidentirana 54 krivična djela. Materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi oko 3.138.900,00 KM, a protivpravno stečena imovinska korist iznosi 3.002.657,00 KM.

Tokom ove godine evidentirano je 30 krivičnih djela koruptivnog karaktera, što je za 6 krivičnih djela ili 25% više u odnosu na uporedni period.
Iz oblasti zloupotrebe opojnih droga evidentirano je 40 krivičnih djela i 81 prekršaj. Aktivnosti policije usmjerene na otkrivanje i sprečavanje krivičnih djela i prekršaja iz oblasti zloupotrebe opojnih droga rezultirale su povećanjem broja otkrivenih slučajeva zloupotrebe opojnih droga za 63,5% u odnosu na uporedni period prethodne godine.
Načelnik Sektora policije Mario Milašin naveo je da su u izvještajnom periodu evidentirana 324 narušavanja javnog reda i mira.
Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja tokom proteklih devet mjeseci ukupno je evidentirano 577 saobraćajnih nezgoda što je za 15 nezgoda manje u odnosu na isti period prošle godine. Evidentirano je 10 saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posljedicama. Iz saobraćaja je isključeno 1.938 vozača, od čega 1.656 zbog upravljanja vozilom pod uticajem alkohola. Iz saobraćaja je isključeno i 585 vozila.
Imajući u vidu nastupajući period loših vremenskih uslova i smanjene vidljivosti načelnik Milašin apelovao je na sve vozače da poštuju saobraćajna pravila i propise i da prilagode brzinu uslovima i stanju na kolovozu, a posebno na vozače traktora koji se kreću van naseljenih mjesta, i na pješake, da poštuju saobraćajna pravila i propise, u cilju bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju.