Početna BiH RASTU BROJKE: Ovo su pravila za kućnu izolaciju ako ste pozitivni na...

RASTU BROJKE: Ovo su pravila za kućnu izolaciju ako ste pozitivni na koronavirus ili ste bliski kontakt

U Republici Srpskoj je povećan broj zaraženih korona virusom i onih sa teškom kliničkom slikom.

Rekla je ovo danas epidemiolog Jela Aćimović.

Aćimovićeva je navela da je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske izdao preporuke za četvrtu dozu vakcine protiv virusa korona, za koju su građani pokazali veliko interesovanje.

Navela je da se četvrta doza preporučuje osobama koje su imunokompromitovane i kod kojih je prošlo tri do šest mjeseci od primljene treće doze.

IZOLACIJA

u Institutu za javno zdravstvo RS podjećaju da su mjere karantina u Srpskoj ostale iste.

 Osobe koje su vakcinisane, sa dvije ili tri doze, a kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona podliježu mjeri karantina u trajanju od sedam dana.

Osobe koje nisu vakcinisane a kod kojih je potvrđen kovid-19 podliježu mjeri izolacije u trajanju od 10 dana.

Osobe koje su vakcinisane, sa dvije ili tri doze vakcine protiv kovida-19, a bile su u kontaktu sa kovid-19 potvrđenim ili vjerovatnim slučajem, ne podliježu mjeri karantina. Daje im se uputstvo za visoku opreznost u narednih 14 dana.

– Osobe koje su vakcinisane samo 1 dozom vakcine, podliježu mjeri karantina jednako kao i nevakcinisane osobe, u trajanju od 10 dana.

– Osobe koje su prije najmanje 14 dana primile drugu dozu vakcine protiv COVID-19, a identifikovane su kao bliski kontakt COVID-19 potvrđenog ili vjerovatnog slučaja, kao i osobe kod kojih je prošlo više od 6 mjeseci nakon preležanog COVID-19, a primile su jednu dozu vaccine prije najmanje 14 dana, podliježu mjeri karantina u trajanju od 5 dana od dana izloženosti.

Opširnije pročitati OVDJE.

MOGUĆ COVID-19 SLUČAJ

Kao mogući Covid 19- slučaj, u Institutu navode akutni početak povišene temperature i kašlja ili akutni početak BILO KOJA TRI ILI VIŠE od sljedećih znakova ili simptomapovišena temperatura, kašalj, opšta slabost/malaksalost, glavobolja, mijalgija, grlobolja, kijavica/curenje iz nosa, dispneja, anoreksija/mučnina/povraćanje, dijareja, izmijenjenopsihičko stanje.

SINOFARM, MODERNA I FAJZER

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske trenutno na stanju ima vakcine Sinofarm, Moderna i Fajzer, a u narednim danima na raspolaganju će imati i vakcina za djecu stariju od pet godina.

PRIMARNA VAKCINACIJA OSTAJE PRIORITET

Evropska agencija za lijekove (EMA) nedavno je navela da je širom Evrope primjetan novi talas COVID-19 dodajući da se radi sa više faramaceutskih kompanija koje razvijaju vakcine prilagođene novim sojevima i podvrstama sa ciljem da se u njihovu distribuciju krene tokom jeseni.

EMA objašnjava da su trenutno u Evropi dominantni uzročnici infekcije podvrste varijanti omikron, B4 i BA5, za koje se očekuje da će do kraja jula zamijeniti sve druge varijante u Evropi.

Doktor Marco Cavaleri, predstavnik EMA-e, naglašava da nema podataka o tome da je infekcija izazvana ovim sojevima teža u odnosu na ranije sojeve, ali da su B4 i BA5 ”lako prenosivi” što dovodi do ”povećanja transmisije” koja izaziva ”ozbiljnu zarazu” kada je riječ o starijim osobama.

Do sada odobrene COVID-19 vakcine nastavljaju pružati dobru zaštitu od hospitalizacije i teških oblika bolesti, a imajući u vidu visok stepen vakcinisanih u EU-u, u mnogo boljoj smo situaciji nego sto smo bili tokom ranijih valova infekcije”, kaže Cavaleri.

Buka