Početna BiH Raste broj novozaraženih koronavirusom u BiH – U oktobru vrhunac novog talasa?

Raste broj novozaraženih koronavirusom u BiH – U oktobru vrhunac novog talasa?

Brojke novozaraženih rastu u Bosni i Hercegovini. I nadležni kažu da smo ušli u četvrti talas pandemije. Vrhunac se, kažu, očekuje u oktobru mjesecu.

Zato je apel nadležnih: Ovo je krajnji momenat za vakcinaciju da bi se izbjegle teže posljedice.

Bilježimo drastičan skok zaraženih u ovoj sedmici. U ponedjeljak smo imali 45, a već proteklog dana 241 novozaraženu osobu. Osim nepoštivanja postojećih mjera, razlog za to je i povratak naših građana sa godišnjih odmora.

“Vrhunac toga vidjet ćemo kroz naredne tri-četiri sedmice. Vrhunac ovoga vala mogao bi biti deseti mjesec ove godine”, kaže za BHRT Andrea Jurić, epidemiologinja.

“Već danas smo na oko 35 slučajeva na 100 hiljada stanovnika, dok smo na početku sedmice bili na 20, to je značajan porast, pogotovo se bilježi u HNK koji ima sedmodevnu incidensu na 100 slučajeva na 100.000 stanovnika i možemo reći da smo ušli u četvrti val panedmije”, ističe Mia Blažević, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Novi val donosi i nove epidemiološke mjere. Zavod za javno zdravstvo priprema set mjera koji će donijeti kantoni u skladu sa epidemiološkom situacijom. O lockdownu, tvrde, ne razmišljaju jer se nije pokazao kao najbolje rješenje za našu državu.

“Razmišljamo i o drugim stvarima, nekim obligacijama koje bi osobe imale ukoliko idu na određena mjesta poput pozorišta, kina, većih skupova ili prisustvovanja nastave na fakultetima i to ćemo sve u narednih 15 dana izanalizirati”, kaže pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez.

“Jako je bitno da mjere budu donesene u pravcu poboljšanja epidemiološke situacije odnosno da ustanovimo razlog pogoršanja, ako je upitanju nepoštivanje mjera moramo pojačati kontrolu, uvođenje dodatnih epidemioloških mjera neće dati rezultate jer se ne poštuju postojeće”, naglašava i Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

Da se rast broja zaraženih zaustavi rješenje je u vakcinaciji. Iako ima izuzetaka od pravila – da se vakcinisani mogu zaraziti, stručnjaci pojašnjavaju: To se dešava između primljenih doza jer organizam nije uspio razviti imunutet, za šta mu treba najmanje mjesec dana.

Napominju, sada je posljednji momenat za vakcinaciju da bi se izbjegle teže kliničke slike u četvrtom talasu.

ASHA prodaja vozila