Početna Vijesti Rast plata do 10 odsto koštao bi Budžet Srpske 80 miliona KM

Rast plata do 10 odsto koštao bi Budžet Srpske 80 miliona KM

Vlada Republike Srpske će u narednoj godini kroz poresko resterećenje rada i smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta poslodavce rasteretiti za 80 miliona maraka, što će prema ocjeni premijera Radovana Viškovića biti dovoljno za rast plata između pet i deset odsto.

“Očekujem da će isto toliko novca obezbijediti i poslovna zajednica što će stvoriti preduslove za bolji rast ličnih primanja, bolji životni standar i ostanak i opstanak ljudi na ovim prostorima”, kazao je Višković na biznis konferenciji „Izazovi i budućnost poslovanja“ koju je u Banjaluci organizovala Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Višković je iznio i podatak koji ukazuje na visok stepen sive ekonomije. Naime, Vlada Republike Srpske raspolaže sa informacijama da 120.000 radnika u Srpskoj prima platu u iznosu od oko 600 maraka.

“Naravno da taj podatak nije realan i ne oslikava pravu sliku naše ekonomije. Sve ukazuje na to da dobar dio radnika platu prima na ruke i to je ono protiv čega ćemo se boriti u narednom periodu. To je nedopustivo jer poslodavci koji to rade su nelojalna konkurencija onima koji poštuju zakon”, kazao je on.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Saša Trivić kaže kako se poslodavci suočavaju sa tri izazova, a to su nedostatak radne snage, slab tehnološki razvoj i problem školstva.

“Evidento je da je za svaki od tih problema Vlada ponudila neko rješenje koje će dovesti do poboljšanja situacije. U segmentu rasta plata Vlada se odrekla određenog dijela sredstava što bi trebalo da dovede do rasta od 18 do 25 maraka, a očekujemo da će i poslodavci bar toliki iznos obezbijediti”, kazao je Trivić.

Direktor preduzeća “Petroprojekt” iz Bratunca Dalibor Petrović upozorio je i na sve veći problem konkurentnosti domaće privrede .

“Mi smo ove godine imali povećanu tražnju zbog problema sa transportom na istoku, ali rezultate iz ove godine će biti teško ponoviti ako se ne digne konkurentnost privrede. Mi smo konkurentni na domaćem tržištu i u okruženju, ali u Evropskoj uniji sve manje. Inovacije su jedini pokretač rasta koji nam omogućuje da resurse koristimo efikasnije”, ocijenio je on.

Na njega se nadovezao predsjednik Udruženja poslodavaca bankarsko-finansijskih i osiguravajućih organizacija Radovan Bajić koji je kazao kako bankari jedva čekaju dobre prijedloge za finansiranje.

“Najažnije je da oni koji traže sredstva pokažu tržišnu komponentu i da će produkt inovacije dovesti do bolje finansijske pozicije komitenta, koji će odmah biti i bolje kreditno sposoban da vrati novac koji mu je povjeren”, poručio je Bajić.

Doktor ekonomskih nauka Saša Stevanović, uvodničar na panelu, je ocijenio kako je za ekonomski rast potrebno održati nivo privatne potrošnje, a da je ključ u rastu plata i penzija.

“Sve što se izdvoji na plate i penzije na kraju se vrati u budžet preko fiskalnog okvira. Ukoliko se država odrekne jedan odsto u korist penzija i plata to će joj se vratiti preko PDV-a i ubrzati koeficijent obrta”, kazao je Stevanović.

On tvrdi kako je javni dug Republike Srpske stabilan, sa vjerovatnoćom bankrota od 1,65 odsto.

“To znači da onaj ko se kladi da će Republika Srpska bankrotirati ima šansu veću od 98 odsto da će izgubiti opkladu”, zaključio je Stevanović.

capital.ba