Početna Politika Raspodjela plijena IZNAD MORALA I ZAKONA: Ne odriču se fotelja i pored...

Raspodjela plijena IZNAD MORALA I ZAKONA: Ne odriču se fotelja i pored presuda

Funkcioneri Ujedinjene Srpske u proteklom periodu pravosnažno su osuđeni zbog nekoliko krivičnih djela, istovremeno se protiv njih vode istrage zbog teških zloupotreba i podnose izvještaji, ali ih sve navedeno ne sprečava da ostanu u direktorskim foteljama javnih preduzeća koja finansiraju građani Republike Srpske.

zemlji kojoj je pravda odavno okrenula leđa, politika živi odvojeno od morala, a raspodjela plijena očigledno ima prioritet u odnosu na moralne i zakonske norme.

Istovremeno, kakva god da se presuda donesene ili neka istraga pokrene, uvijek ih prate komentari da je sve politički obračun zbog nekih neraščišćenih dilova.

Listu pravosnažno osuđenih kadrova na kojoj su Milan Novitović, v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite, i Kostadin Vasić, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS, prate i funkcioneri stranke protiv kojih su u toku istrage zbog zloupotreba službenog položaja.

FOTO: RTRS/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: RTRS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Prvo ime afere „Korona ugovori“ je Branislav Zeljković, bivši v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS, koji se tereti da je tenderskim malverzacijama pričinio štetu od 790.000 maraka. Na listi je od nedavno i Mladen Tomić, v.d. direktora Geološkog zavoda Republike Srpske, protiv kojeg je MUP RS prošle sedmice podnio izvještaj tužilaštvu zbog zloupotrebe „teške“ 40.000 maraka.

Da li se glava okreće u drugu stranu zbog koalicionih sporazuma, vladavine nemorala ili nečega trećeg, jedno je sigurno, pravosnažne presude očigledno ne predstavljaju problem u rukovođenju javnim preduzećima, jer je na sceni funkcija zvana vršilac dužnosti direktora, koja očigledno ne mari previše za zakon.

Politika odvojena od morala

Aleksandar Jokić, advokat iz Banjaluke, ističe da je politika kod nas postala potpuno odvojena od morala.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Aleksandar Jokić

– Sama konstrukcija v.d. direktora je nezakonita, jer nije propisana pozitivnim propisima. Štaviše, smišljena je da se ne bi poštovale zakonske procedure izbora direktora – smatra Jokić.

Kada je taj sistem zaživio, sve druge nezakonitosti su, kako navodi banjalučki advokat, samo jedna više.

– Osoba koja pristane da bude nezakonito na čelu neke institucije vrlo lako postane osoba koja je presuđeni kriminalac na čelu institucije. Princip je isti, to su samo nijanse. Kada nema primjene zakona, pozivanje na moral jako brzo gubi snagu – rekao je Jokić za Srpskainfo.

Interesne grupe koje politiku vide kao raspodjelu plijena nemaju problem sa ovim. Štaviše, one njeguju taj sistem, jer je, kako kaže Jokić, u njemu i samo u njemu moguće da takva lica budu na čelu javnih institucija.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Osnovni sud Banjaluka

Zanimljivo je da je Zeljković direktorsku fotelju Instituta zamijenio s drugom, savjetničkom foteljom u Republičkoj upravi civilne zaštite, kod partijskog kolege Novitovića!

Tako će Zeljković, zvanično osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja, savjetovati Novitovića, pravosnažno osuđenog za ugrožavanje sigurnosti!

“Lajaćeš od Banjaluke do Vranja”

Milan Novitović, aktuelni v.d. direktor Republičke uprave civilne zaštite, osuđen je pravosnažno na tri mjeseca, uslovno na godinu dana, zbog ugrožavanja sigurnosti.

Prema presudi, Novitović je 8. decembra 2017, oko 10 časova u Banjaluci, zbog neriješenih poslovnih odnosa oštećenom Draganu M. prijetio da će ga skinuti golog, voziti vezanog lancem, te da će “lajati od Banjaluke do Vranja”.

– Optuženi Milan Novitović je Draganu M. u telefonskom razgovoru uputio ozbiljnu prijetnju da će ga, ukoliko ne izmiri dugovanje prema predstavništvu “Alfa Plam”, lično skinuti golog, voziti vezanog za lanac i da će lajati od Banjaluke do Vranja, čime je kod oštećenog prouzrokovao strah za vlastitu sigurnost. Dakle, ugrozio je sigurnost nekog lica ozbiljnom prijetnjom da će ga lišiti slobode i oteti, čime je učinio krivično djelo Ugrožavanje sigurnosti iz člana 150. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske – navodilo se u optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Tokom istrage, Novitović je potvrdio da je imao određenih problema s Draganom M. oko plaćanje robe, ali je negirao da mu je uputio prijetnje.

Optužnica protiv Novitovića podignuta je 29. juna 2018, a potvrđena u aprilu 2019. godine. Prvostepena presuda je donesena tri godine nakon izvršenog krivičnog djela, a postala pravosnažna u decembru prošle godine.

Teške tjelesne povrede

Kostadin Vasić, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS, osuđen je pravosnažno na 10 mjeseci zatvora zbog nanošenja tjelesnih povreda rođaku.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Kostadin Vasić

Međutim, nakon presude Vasić je ostao na mjestu v.d. direktora Instituta kao da se ništa nije dogodilo, niti je neko od vladajućih tražio njegovu ostavku, barem iz moralnih razloga.

Iz Osnovnog suda u Zvorniku potvrdili su portalu Srpskainfo da je presuda Kostadinu Vasiću postala pravosnažna 19. aprila 2022.

– Postupajući sudija Osnovnog suda u Zvorniku je izdao nalog da se izvrši kazna zatvora nad osuđenim Kostadinom Vasićem – naveli su iz zvorničkog suda.

Osnovni sud Zvornik odbio je zahtjev Kostadina Vasića, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS da zatvorsku kaznu od 10 mjeseci zamijeni novčanom.

Tenderske malverzacije

Branislav Zeljković, bivši v.d. direktor Instituta za javno zdravstvo RS, pod istragom je zbog teških zloupotreba službenog položaja u postupcima javnih nabavki medicinske opreme u vrijeme pandemije korona virusa.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dosadašnjom istragom Zeljković se tereti da je malverzacijama u postupcima javne nabavke medicinske i druge opreme u vrijeme pandemije korona virusa oštetio Institut za javno zdravstvo RS, odnosno budžet Srpske, za 790.000 maraka.

Zeljković se tereti za zloupotrebu, pa je za očekivati da će Republičko javno tužilaštvo tražiti od Zeljkovića da nadoknadi izgubljeni novac.

Izvještaj

MUP Republike Srpske je prošle sedmice podnio izveštaj protiv Mladena Tomića, v.d. direktora Geološkog zavoda RS, zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja, „teško“ 40.000 maraka.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Svemu je prethodio revizorski izvještaj, koji je utvrdio propuste u radu v.d. direktora Geološkog zavoda RS.

 

Srpskainfo