Početna BiH Rak za godinu ubije čak 4.000 građana BiH

Rak za godinu ubije čak 4.000 građana BiH

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rak, koji struka naziva modernom bolešću ovog doba, u vrhu je ljestvice kada je riječ o bolesti koja uzima živote u BiH.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u BiH godišnje od malignih bolesti umre 4.000 osoba!

I dok o ovim alarmantnim brojkama u BiH ne postoji registar, Svjetska zdravstvena organizacija uradila je tabelaran prikaz od čega najviše obolijevamo i umiremo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema izvještaju ove organizacije, u BiH najviše oboljelih ima od raka dušnika i pluća 34,3 odsto, potom raka debelog crijeva 10, 6 odsto, prostate 8,5, stomaka 7,1 odsto i jetre 6,8 odsto.

Ovi podaci pokazatelj su da u Bih raste broj oboljelih od ove opake bolesti.

Druga na listi „ubica“ jesu kardiovaskularna oboljenja. Izvještaj WHO-a, ali i drugi podaci o zdravlju stanovništva u BiH pokazuju da se broj oboljelih u ovoj oblasti povećava i iznosi 400,9 na 100.000 stanovnika, što je iznad prosjeka standardizirane stope mortaliteta u EU, gdje je to 339,99 na 100.000 stanovnika.

Uzroci bolesti

Svjetska zdravstvena organizacija bavila se i vodećim faktorima koji izazivaju bolesti. Navedeno je da neki mesni proizvodi uzrokuju rak, pa su kobasice, odnosno mesne prerađevine, stavili u prvu kategoriju kancerogenih tvari, baš kao i cigarete, alkohol, azbest i arsen.

Tvrde da ima dovoljno dokaza o vezi između raka debelog crijeva i mesnih prerađevina, a uz to, crveno meso povezano je još s rakom gušterače i prostate.

Kada je riječ o kardiovaskularnim bolestima, vodeći faktori rizika su povišen krvni pritisak i pušenje.

Navode i da je 17,1 odsto fizički neaktivnog i gojaznog stanovništva te da 43,9 odsto osoba puši, a 13,1 odsto konzumira alkohol.

Raku treba objaviti rat

Svjetska zdravstvena organizacija navodi i da je rak ubica širom svijeta i da opakoj bolesti treba objaviti rat.

Istraživanja pokazuju da je ove godine u svijetu od kancera obolio 18,1 milion ljudi te da je umrlo 9,6 miliona.

To znači da će sadašnjim ritmom svaki peti muškarac i svaka šesta žena na svijetu oboljeti od raka prije 75. godine, a od posljedica bi mogao umrijeti svaki osmi muškarac i svaka dvanaesta žena.

Prema procjenama Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), do 2040. godine u svijetu će od raka oboljeti 29,5 miliona ljudi, piše avaz.ba.