fbpx

Rajko Vasić, član Glavnog odbora SNSD-a, na Twitteru zaprijetio novim genocidom

“Tužilaštvo BiH će izvršiti provjere povodom prijava u vezi objave Rajka Vasića na mreži Twitter od 10. jula 2018. godine”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Ova reakcija je uslijedila nakon prijava građana i reakcije medija na skandalozne poruke Vasića. Podsjetimo, Vasić je na obilježavanje 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima, muslimanima Srebrenice zaprijetio novim genocidom.

O ovome se oglasio i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko koji je osudio poruke Vasića te pozvao na reakciju nadležnih.

Inzko se u svom komentaru na negiranje genocida osvrnuo posebno na izjavu člana Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Rajka Vasića o genocidu u Srebrenici, na dan ukopa žrtava tog zločina i dan sjećanja, kazavši da ona ide mnogo dalje od negiranja zločina genocida nazivajući tu izjavu gnusnom i uvredljivom.

“Ona također prijeti nasiljem. I to ne bilo kakvih nasiljem. Ona prijeti genocidom. To je krivično djelo. Krivični zakon FBiH sadrži specifične krivične odredbe i za takva djela primjenjuje se bez obzira gdje su djela počinjena”, pojasnio je.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko stoga je u saopćenju iz Ureda visokog predstavnika (OHR) pozvao nadležna sudska tijela na hitnu reakciju.

(Klix)
Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila