Početna Magazin Rajko Radivojac: Jedini uzrok zimskih uginuća pčela jeste PČELAR I SAMO PČELAR!

Rajko Radivojac: Jedini uzrok zimskih uginuća pčela jeste PČELAR I SAMO PČELAR!

BenQ Digital Camera
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znam da će ovaj moj tekst neke ljude naljutiti. Oni će sigurno imati mnogo primjedbi i osporavaće većinu napisanog. Filozofi; imamo ih i previše. Umjesto polemike, pozivam i njih da ne mlate praznu slamu. Neka tu energiju upotrijebe za spas pčela. Ja upalih svjetlo i skidoh zastor sa ogledala. Pogledajte.., da li se prepoznajete?

Još malo će proljeće. Na pragu je nova pčelarska sezona. Nova sezona, a stari problemi i stare priče. Ništa nismo naučili, ništa nismo zaključili, ništa nismo promjenili. Stradale su pčele. Opet… Zimski gubici pčelinjih zajednica ove godine se procjenjuju na oko 60%. Katastrofa!

Gubici se procjenjuju, jer pravih podataka nema. Zašto? Možda zato što ne postoji sistem prikupljanja podataka? Možda zato što pčelari nisu organizovani? Možda zato što pčelari kriju gubitke? Možda zato što se drže prazne košnice na postoljima, da komšije ne saznaju za umiranje pčela? Možda zato što je kriv neko drugi? A možda i zato što je važnije ko je predsjednik nekog udruženja, nego jesu li pčele žive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto tišina?

Vijest je da je neko izabran da vodi pčelare, vijest je da je neko postao pčelarski stručnjak. Vijest je da je neko negdje održao predavanje i da je neko predsjednik. Vijest je da je neko nešto rekao protiv…

Nije vijest stanje na pčelinjacima. Nije vijest da su pčele uginule. Nije vijest da postoje pčelinje bolesti. Nije vijest… Tišina vlada na pčelinjacima, tišina je i među pčelarima. Zašto tišina?

Ne talasaj! Ćuti! Pusti! Neka! Šta on to hoće? Čiji je on? Ko stoji iza njega? Šta mu bi odjednom? Ma, pusti kraju…Tužne riječi koje opisuju stanje našeg duha. Mentalitet? Sumnjam.
Pčelari za sve imaju odgovore, pa i za uzroke ovogodišnjih gubitaka. Široka je lepeza ponuđenih odgovora. Kako sam shvatio, krivac se krije negdje između nepovoljnih vremenskih prilika, velikih minusa, manjka hrane, velikog broja varoe, Djeda Mraza, nekih novih virusa i Ali Babe i četrdeset razbojnika.

Priznajmo neznanje!

Priznajmo da je jedini uzrok uginuća pčela pčelar i samo pčelar. Loš pčelar. Kako to, tako iznenada? Činjenica je da u neposrednoj blizini potpuno stradalih pčelinjaka postoje i pčelinjaci koji nisu imali gubitke ili su oni bili zanemarljivo mali. Šta to govori? Na istoj lokaciji, u istim vremenskim uslovima, u istim pašnim prilikama jedan pčelinjak je totalno stradao, a drugi je uspješno preživio.

Pred ovom činjenicom svi ponuđeni odgovori padaju u vodu. Čak i onaj o novim virusima. Znamo da bolest zahvata neko područje ili ga ne zahvata. Virusi ne zaobilaze nikog. Kao odgovor ostaje samo neznanje.
Ne talasaj! Kakvo neznanje? Pusti! Neka! Šta ovaj hoće? Šta mu bi odjednom? Ma, pusti kraju… Lako ćemo. Ćuti!… Tišina…Zašto tišina?

Da li se prepoznajete?

Svaka katastrofa je i izuzetna poslovna prilika. Neki pčelari već zadovoljno trljaju ruke. Biće velika potražnja za rojevima. Ako bi smo mogli, bar za trenutak, ostaviti po strani ovakve uske, lične interese i učiniti pravi potez. Hajde da razbijemo ovu tišinu. Prilika je. Ovogodišnju pčelarsku katastrofu treba pokazati svima. Treba se ugledati na ljude čije ovce obole od bruceloze. Ugine pet ovaca i to je udarna vijest sedam dana, na svim medijima. Svaka im čast. Tako se to radi.

Pčelari se izgleda bore tišinom. Nama ugine na hiljade pčelinjih zajednica i – šta?

Ništa, tišina! Te tišine je već i previše. Stvari treba nazvati pravim imenima i suočiti se sa istinom. Pozivam pčelare da priznaju svoje neznanje. Pozivam ih da zatraže pomoć. Sami smo krivi.

Pozivam pčelarske stručnjake, koji se bave naučno-istraživačkim radom u pčelarstvu, da iskoriste svoje znanje i autoritet za spas pčela. Pozivam predsjednike pčelarskih udruženja i saveza, da iskoriste svoju poziciju i svoja stranačka poznanstva za spas pčela. Pozivam pčelarske predavače da razbiju ovu tišinu. Ako sada prećutite uskoro neći biti nikoga da mu prodate svoje znanje, ili … šta već prodajete…

Evropska Komisija je nedavno donijela mjere za spas pčela, a mi okrećemo glavu. Nije nam važno. Ako su oni priznali da je pčela na njihovom području ugrožena i da je treba spasavati, što se mi pravimo nevješti? Progovorimo konačno. Krajnje je vrijeme.

Znam da će ovaj moj tekst neke ljude naljutiti. Oni će sigurno imati mnogo primjedbi i osporavaće većinu napisanog. Filozofi; imamo ih i previše. Umjesto polemike, pozivam i njih da ne mlate praznu slamu. Neka tu energiju upotrijebe za spas pčela. Ja upalih svjetlo i skidoh zastor sa ogledala. Pogledajte.., da li se prepoznajete?

 

(BH pčelar)

ASHA prodaja vozila