Početna BiH Radost na imanju Habibe Burnić: Tri koze na svijet donijele devetoro jarića

Radost na imanju Habibe Burnić: Tri koze na svijet donijele devetoro jarića

Neobičan događaj obradovao je ovih dana Habibu Burnić iz sela Demiševci nadomak Sanskog Mosta, inače vlasnicu stada koza, jer su joj se u svega nekoliko dana ojarile tri koze i na svijet donijele devetoro jarića.

“Nije tako čest slučaj da koza ojari troje, a upravo se to meni dogodilo sa tri koze u razmaku od svega nekoliko dana. Slučaj je neobičniji jer su svi muški, to se još nikada nije desilo, a koze uzgajam više od dvadeset godina”, kazala je Burnićeva.

Prema njenim riječima, svi mladunci su dobro i zdravo, a od koza joj preostane i mlijeka, koje potom prodaje na gradskoj tržnici.

Tradicija kozarstva nije toliko razvijena na ovim prostorima, a Burnićeva tvrdi kako se od te vrste stočarstva može dobro zaraditi. Dodaje kako mlijeko i sir prodaje na lokalnoj pijaci ili ih dostavlja na kućne adrese zainteresovanih kupaca ukoliko nisu mnogo udaljeni.

Kaže kako kozji sir proizvodi  po tradicionalnoj recepturi, ali da je najveća tajna u kvalitetnom mlijeku, a da bi se to postiglo, koze treba da budu zdrave i uhranjene.

“Prokuha se mlijeko i potom dodaju određeni začini i drugi potrebni sastojci. Potom se iscijedi u kalupe. Kada se stvrdne, tada se presuje i stavlja na police, gdje treba da odstoji određeno vrijeme”, objašnjava ona.

Kaže kako niko ko je probao njen sir nije ostao ravnodušan i  da posla uvijek ima za onoga ko hoće i želi raditi.

Navodi kako je uzgajanje koza, u usporedbi sa ostalom stokom, isplativije, jer su troškovi manji, a zarada prilično dobra. Ako se tu doda i prodaja jaradi, kaže ona, lako je izračunati da se godišnje može pristojno zaraditi.

“Hranu za koze je mnogo lakše obezbjediti, a to je posebno važno u ova teška vremena kada je sve poskupjelo. Dovoljno je samo da ih pustiš na ispašu i ne treba da se brineš”, kaže ova vesela žena koja vrijeme u prirodi koristi i za branje ljekovitog bilja i raznih trava, od kojih pravi čajeve i kreme, te ih također prodaje na tržnici.