Početna BiH Radnik u kladionici u Njemačkoj šest puta plaćeniji nego u RS

Radnik u kladionici u Njemačkoj šest puta plaćeniji nego u RS

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na drastičnu razliku u platama, te kudikamo različite uslove rada, nimalo ne čudi što naši radnici i nogama i rukama kopaju da se zaposle u nekoj evropskoj državi.

Primjera radi, radnik u kladionici u Njemačkoj mjesečno može da zaradi i preko 2.000 evra, dok u našim kladionicama plata teško može da premaši 700 maraka.

– Preko oglasa sam našla posao u jednoj kladionici u Njemačkoj. Kad sam čula koji su uslovi rada jednostavno nisam mogla da vjerujem. Ponuđena mi je plata od 2.300 evra, plaćena pauza i rad u dvije smjene. U poređenju sa ovim uslovima, posao u kladionicama u RS i BiH je pravi rudarski, a pritom izuzetno slabo plaćen – kaže Valentina S. iz Banjaluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Srpskoj nije rijedak slučaj da jedan radnik obavlja i po nekoliko poslova, za koje dobije platu kojom jedva može da se prehrani.

Tako, na primjer, zaposleni u kladionicama, pored uplate i isplate dobitaka, kladioničare uslužuju pićem, čiste objekat i, naravno, brinu o bezbjednosti novca koji im je povjeren. I to sve za nekih 700 KM, od čega, najčešće, preko računa ide minimalac, a ostalo na ruke.

Srpska Info

ASHA prodaja vozila