Početna Prijedorski region Radnik im je na prvom mjestu, a izvoze preko 93 posto proizvoda

Radnik im je na prvom mjestu, a izvoze preko 93 posto proizvoda

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inovacije su nešto po čemu je prepoznatljivo preduzeće za obradu metala “Cromex” iz Prijedora. Nedavno su počeli proizvoditi solarne klupe, po čemu su jedinstveni u Bosni i Hercegovini, a i šire. I ovaj, kao i većinu drugih proizvoda izvoze na tržišta Evropske unije, potvrdio je Enes Pehlić, direktor “Cromex-a”.

– To je normalan slijed kada su u pitanju eko proizvodi i nove tehnologije. To radimo u saradnji sa jednom firmom iz Banjaluke i to je, zapravo, njihova ideja, ali sav mašinski dio se proizvodi u firmi “Cromex”. To je jedan projekat koji sigurno obećava, koji je neobičan i jedinstven na tržištu BiH, a koji je konkurentan i na svjetskom tržištu, jer je riječ o vrhunskom kvalitetu i dizajnu – rekao je Pehlić.

On ne krije da je posebno ponosan na proizvodnju električnih mopeda, za kojima vlada veliko interesovanje, kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Bio je to jedan smio korak. To ovdje ne radi niko i procijenili smo da postoji mogućnost da plasiramo te proizvode. Imamo licencu na evropskom nivou. Tržište je jako interesantno, iako naše tržište više preferira mopede na benzin, ali polako raste i interes za električnim mopedima. Na zapadu je velika potražnja za njima. Pregovaramo sa Austrijom, Hrvatskom, Slovenijom, Njemačkom i Švedskom da budu zastupnici i da prodaju naše mopede. Vjerujem da ćemo zbog našeg kvaliteta biti konkurentni na svjetskom tržištu – istakao je naš sagovornik.

“Cromex” ne zaostaje ni u tehnološkom smislu. Pored savremenih mašina, tu je i robot, koji radnicima olakšava posao, kaže Pehlić.

– Pažnju poklanjamo i robotizaciji, kako bi olakšali posao radnicima, a ne da bi nekoga otpustili, već kako bi povećali kapacitet proizvodnje. To nam je u planu i ubuduće, jer tehnologija brzo zastarjeva – smatra on.

Mnogo je vlastitih proizvoda, ali svakako treba istaći i javne toalete što pokazuje da se i na našim prostorima može uspješno poslovati.

– Posla ima jako puno i potrebno je postaviti cilj koji će biti realan.Nama je radnik na prvom mjestu, u smislu da mu obezbijedimo solidnu platu, da ona bude redovna, da ima mogućnost edukacije na radnom mjestu i da se usavršava. Riječ radnika se sluša, komuniciramo sa radnikom i oni imaju svoje mjesto u ovoj firmi, a svi zajedno činimo jednu cjelinu – uvjerava Enes.

Da je zaista tako potvrdila nam Elma Elkazović, koja već duže vrijeme radi u “Cromex-u”.
– Radim crtanje, 3D modeliranje, programiranje za CNC mašine. Uslovi su dobri, zadovoljna sam – rekla je ona.

Kada je počinjao sa radom “Cromex” je imao svega tri zaposlena radnika. Danas ih je više od 60, a nova zapošljavanja i proširenje proizvodnje najavili su i za ovu godinu. Više od 90 odsto proizvoda izvoze na tržišta zemalja Evropske unije što je garant svijetle budućnosti svakog preduzeća.

 

Pogledajte video:

 

B. Dakić

ASHA prodaja vozila