Početna BiH Radnicima iz BiH malo treba da bi bili zadovoljni

Radnicima iz BiH malo treba da bi bili zadovoljni

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portal Posao.ba je proveo veliko regionalno istraživanje čiji je cilj bio uporediti sličnosti i razlike tržišta rada u BiH, Srbiji, Makedoniji i Hrvatskoj.

U istraživanju je učestvovalo više od 4.000 ispitanika, od kojih je, što se tiče ispitanika iz BiH 37 odsto nezaposlenih, 56 odsto zaposlenih, a sedam odsto ispitanika se još školuje.

Istraživanje je pokazalo da u narednih godinu dana više od 60 odsto građana BiH želi promijeniti posao, u regiji se najviše bojimo za svoje poslove, Makedonci najmanje! Na pitanje da li žele promijeniti posao u narednih godinu dana čak 62 odsto ispitanika odgovorilo je potvrdno, dok tek devet odsto negativno, a 29 odsto će promijeniti jedino ako na to budu bili prisiljeni zbog nekih okolnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državljani BiH se ne brinu za svoje radno mjesto lako je zaključiti nakon što je 49 odsto njih dalo taj odgovor, a čak 25 odsto i ne razmišlja o tome. U Srbiji ih strahuje 24 odsto, a u Makedoniji tek 16.

Kada bi mogli birati idealnog poslodavca, najviše ispitanika iz BiH izabralo bi stranog vlasnika (53 odsto). Petina ispitanika (21odsto) najradije bi radilo za kompaniju u državnom vlasništvu, dok bi čak 18 odsto radilo za sebe. Država kao poslodavac podjednako je popularna u sve četiri zemlje, a rad za domaćeg privatnog poslodavca podjednako je neprivlačan svima u regiji.

U regiji BiH ima najduži staž kada je nezaposlenost od pet godina u pitanju (21odsto), a prati nas Srbija (20 odsto), Makedonija sa 14 odsto, dok je Hrvata sa ovim stažom tek sedam odsto.

Od kada su nezaposleni, petina ispitanika (22 odsto) se javila na prosječno 20 konkursa za posao, a njih 27 odsto javilo se na do 10 konkursa. Na više od 50 konkursa javilo se 15 odsto ispitanika, dok se devet odsto nije javilo niti na jedan konkurs za posao. U regiji s najnižom prosječnom platom bi bili zadovoljni Makedonci, dok najvišu cifru žele Hrvati!

A kada su očekivanja u platama, tj. za koju cifru bi pristali da rade kod najpoželjnijih poslodavaca, građani iz BiH bi bili zadovoljni sa prosječnom platom od 1.300KM, Hrvati 2.600KM, građani Srbije za 1.200KM, dok je prosječna željena plata kod Makedonaca 1.130 KM.

Što se tiče zaposlenih ispitanika iz BiH, željena prosječna plata za njih je od 1.570 KM, nezaposleni bi bili zadovoljni sa prosječnom od 1.150 KM, dok su ispitanici koji se još školuju idealnu prosječnu platu zamislili u iznosu od 1.330 KM.

Građani iz BiH se nadaju da će dobiti posao tri mjeseca nakon završetka školovanja. Najviše ispitanika koji se školuju (52 odsto) očekuje da će posao naći u roku jednog do tri mjeseca, a 24 odsto da će posao naći u roku tri do šest mjeseci nakon što završetka školovanja.

Da će posao tražiti pola godine do godine dana smatra 10 odsto ispitanika, a takođe 10 odsto da će posao tražiti više od godinu dana.

Polovica ispitanika (52 odsto) koji se još školuju zainteresovano je za prakse kao oblik sticanja radnog iskustva prije stalnog zaposlenja, za honorarni rad raspoloženo je njih 38 odsto, dok 10 odsto ispitanika nije zainteresovno za sticanje bilo kakvog radnog iskustva prije stalong zaposlenja.

Većina ispitanika (57 odsto) već ima jasnu predstavu o budućem zanimanju, 38 odsto ima ideje, ali nisu 100 odsto sigurni, dok pet odsto ispitanika koji se još uvijek školuju nije sigurno čime bi se voljeli baviti.

Naime, 52 odsto ispitanika traži bilo kakav posao, bio u struci ili ne. Posao u struci odabralo bi 38 odsto ispitanika BiH, dok je njih devet odsto spremno raditi van svoje struke.

(Avaz)

ASHA prodaja vozila