Početna BiH Radnici ŽRS prijete tužbama, uprava obećava isplatu

Radnici ŽRS prijete tužbama, uprava obećava isplatu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnici “Željeznica RS” (ŽRS) traže da im uprava tog preduzeća do kraja sedmice isplati topli obrok za obračunate prekovremene sate u 2019. godini, a ako menadžment to ne uradi, sindikati ističu da će zatražiti sudskim putem da dobiju ono što im po zakonu pripada.

 

– Po zakonu topli obrok treba da bude isplaćen za prekovremene radne sate. Nemaju svi radnici na to pravo, već samo oni koji su radili četiri sata i duže prekovremeno. Ako ne dobijemo potvrdan odgovor od menadžmenta, pokrenućemo tužbe i sudskim putem tražiti ono što nam po zakonu pripada – rekao je predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti ŽRS Zlatko Marin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

On je naveo da oni koji su radili po dva, tri sata prekovremeno nemaju pravo na topli obrok za prekovremene sate.

 

– Pravimo spisak da vidimo koliko je tih radnika što imaju pravo na topli obrok za prekovremene sate – kazao je Marin.

 

Iz ŽRS-a poručuju da će isplatiti topli obrok za obračunati višak radnih sati za 2019. godinu, tako da zaposleni nemaju potrebe da pripremaju spiskove tužbe.

 

– Radnicima će biti isplaćen topli obrok za prekovremene sate. Obračun koji nam je dostavljen nije u skladu sa zakonom. Radimo na monitoringu tog obračuna. Odnosno na tom spisku navedeni su i oni radnici koji su radili manje od četiri sata i koji nemaju pravo na topli obrok za prekovremene sate – rekao je vršilac dužnosti direktora “Željeznica RS” Slavko Gligorić i dodao da čim se završi kontrola, oni radnici koji imaju pravo na topli obrok za prekovremene sate će i dobiti ono što im pripada.

 

On je naveo da je pregovarao i sa sindikatima u vezi s tim i da nema potrebe da prave spiskove radnika koji će tužiti preduzeće jer će svi dobiti ono što im po zakonu pripada.

 

– Mi ćemo sve ispoštovati kada su u pitanju radnici, ali moraju i oni shvatiti da postoje regulative i određene zakonske obaveze koje se moraju ispuniti – naveo je Gligorić.

Glas Srpske

ASHA prodaja vozila