Početna BiH Radnici Srednje poljoprivredne škole zasijali školsko zemljište

Radnici Srednje poljoprivredne škole zasijali školsko zemljište

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaposlenici Srednje poljoprivredne škole “Sanus futurum” zasijali su oko 30 hektara zemljišta koje je u njihovom vlasništvu različitim poljoprivrednim kulturama, a direktor ove obrazovne ustanove Senad Tičević kaže kako je ovo njihov odgovor na aktuelnu situaciju uzrokovanu pandemijom virusa korona.

“Odlučili smo da kompletno poljoprivredno zemljište koje se nalazi u krugu našeg ekonomskog dobra stavimo u funkciju poljoprivredne proizvodnje i zasijemo različitim poljoprivrednim kulturama. Organizovali smo sve naše uposlenike i dali se na posao”, kazao je Tičević.

Kaže kako su već obavili sjetvu nekoliko različitih povrtarskih kultura, a juče su okončali i sjetvu krompira kao najdominantnije kulture na površini od 20 hektara, a planiraju posijati i silažni kukuruz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tičević je uputio zahvalnost i općini Sanski Most, koja je podržala sve aktivnosti vezane za sjetvu iznosom od 10.000 maraka.

“U trenutnim vanrednim okolnostima poljoprivredna proizvodnja ima važnu ulogu i trebalo bi da bude okosnica razvoja i oporavka naše ekonomije. Zbog toga je bitno iskoristiti sve obradive površine i u što većem obimu obaviti proljetnu sjetvu”, istakao je Tičević.

Prema njegovim riječima, ta obrazovna ustanova posjeduje sve potrebne kapacitete da na vlastitom ekonomskom dobru proizvodi zdravu hranu biljnog i animalnog porijekla.

U sklopu ekonomskog dobra posjeduju i farmu sa dvadesetak muznih grla te proizvode značajne količine sirovog mlijeka.

nezavisne.com