Početna Prijedorski region Radnici „Mittala“ traže hitan sastanak sa premijerkom zbog „Ljubije“

Radnici „Mittala“ traže hitan sastanak sa premijerkom zbog „Ljubije“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat prijedorskog “Arcelor Mittala“ traži hitan sastanak  sa premijerkom RS Željkom Cvijanović, kako bi se još jednom razmotrila odluka o prodaji državnog kapitala u Rudniku željezne rude „Ljubija“.

Upravni odbor Sindikata „Arcelor Mittala“ održao je danas vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrana odluka da se ide u privatizaciju „Ljubije“ te donio zaključke kojima, između ostalog, traži sastanak sa premijerkom, ali i aktivno učešće grada Prijedora u ovom postupku.

„UO traži da se Prijedor uključi kako bi se na ovom prostoru nastavilo rudarstvo. Sindikat „Arcelor Mittala“ će podržati svaku aktivnost grada na očuvanju radnih mjesta. Tražimo i da se Konfederacija sindikata uključi kako bi svim svojim  kapacitetima zaštitila radnike i njihova radna mjesta. Jedan od zaključaka je i da se traži hitan sastanak sa predsjednicom Vlade, kako bi se razmotrila odluka o davanju saglasnosti Investiciono-razvojnoj banci (IRB) da se privatizuje državni kapital u RŽR ’Ljubija’“, navodi se u saopštenju sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručili su i da će sindikat svim raspoloživim sredstvima istrajati u borbi za osnovno radničko pravo, odnosno pravo na rad.

Vlada Republike Srpske dala je prošle sedmice saglasnost IRB-u za organizovanje posebne aukcije za prodaju akcija RŽR “Ljubija”, o čemu je CAPITAL pisao u tekstu IRB dobila zeleno svjetlo za prodaju RŽR „Ljubija“.

Nakon što je propalo nekoliko pokušaja da se RŽR „Ljubija“ privatizuje uz saglasnosti Narodne skupštine RS, Vlada je krajem prošle godine ovo preduzeće skinula sa liste strateških i time omogućila njegovu prodaju na berzi i mimo NSRS.

Firme koje su ranije bile zainteresovane za ovu privatizaciju „Arcelor Mittal“ i Israeli Investment Group nisu odustale.

Privatizacija RŽR „Ljubija“ podigla je veliku prašinu u javnosti s obzirom na to da su vladajuće stranke u RS imale različite stavove po ovom pitanju. Dok su SNSD i SP bili za to da se rudnik proda kompaniji Israeli Investment Group koja je ponudila više novca, DNS se protivio prodaji ovom investitoru i podržao punudu svjetski poznate kompanije „Arcelor Mittal“ a sa kojom RŽR „Ljubija“ ima zajedničko preduzeće u Prijedoru „Arcelor Mittal“.

(Capital)