Početna Biznis Radnici iz BiH zadovoljni u Sloveniji

Radnici iz BiH zadovoljni u Sloveniji

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predstavnici slovenačkih poslodavaca informisali su direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamera Bandića da je u prethodnom periodu povećana minimalna cijena rada u Sloveniji, što ide u korist radnicima iz BiH, kao i domaćoj radnoj snazi.

Radnici iz BiH trenutno u prosjeku rade za satnicu od četiri do šest evra, a bruto plate kreću se od 850 do 2.400 evra, dok u prosjeku najveći broj radnika ima bruto platu od 1.200 evra, rečeno je delegaciji ove agencije koja boravi u Sloveniji s ciljem direktnog uvida u uslove rada građana BiH.

Poslodavci kažu da su jako zadovoljni ovim radnicima i da se to vidi iz godine u godinu, jer se povećava broj radnika iz BiH koji se zapošljavaju u Sloveniji posredstvom Agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, i radnici iz BiH su zadovoljni uslovima rada u Sloveniji, a delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH uvjerila se da se ugovori i prava iz radnopravnog odnosa poštuju, te je zaključeno da radnici uživaju sva prava kao i domaća radna snaga.

Takođe, zahvaljujući međudržavnom Sporazumu o socijalnom osiguranju radnicima iz BiH pružena je socijalna sigurnost za vrijeme trajanja nezaposlenosti, što im omogućava da budu zaštićeni tokom perioda između dva zaposlenja u Sloveniji, te da lakše mijenjaju poslodavce i traže bolje uslove zapošljavanja, saopšteno je iz ove agencije.

Prezentujući rezultate rada Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Bandić je istakao da su u 2017. godini 9.923 radnika zaposlena u Sloveniji, a ovaj trend je nastavljen i ove godine, pa je do kraja aprila u Sloveniji zaposleno još 4.307 osoba.

I dalje najveći broj oglasa odlazi na varioce, oko 25 odsto, zatim vozače – 23 odsto, zidare – šest do sedam odsto, bravare – četiri odsto, te ostala zanimanja dominantno u građevinskom sektoru.

Na ovaj način na tržište rada Slovenije plasiraju se osobe sa kvalifikovanom i visokokvalifikovanom stručnom spremom, a koje ne mogu naći posao u BiH.

Tokom posjete zaključeno je da sporazum između dvije zemlje poštuju i poslodavci i radnici, te ocijenjeno da je svrha sporazuma ostvarena.

Poslodavci u Sloveniji su istakli da je potreba za radnom snagom iz BiH i dalje velika, te procjenjuju da će ona takva biti i u narednim godinama.

(ATV)

cera - Radnici iz BiH zadovoljni u Sloveniji