Početna Prijedorski region Radnici “Arcelor Mittala” složni – ne odustaju od zahtjeva za isplatu 1.100...

Radnici “Arcelor Mittala” složni – ne odustaju od zahtjeva za isplatu 1.100 KM

Svi radnici organizacionih jedinica GMS, utovarnog bunekera i kontrole kvaliteta kompanije “Arcelor Mittal” u Omarskoj odazvali su se pozivu na štrajk upozorenja i ponovo danas zaustavili radni proces na sat vremena.

Radnici ove kompanije u štrajku su od juče svaki dan na sat vremena, a od uprave zahtijevaju jednokratnu isplatu u visini od 1.100 maraka, koliko je obećano radnicima u zeničkom ogranku ove firme za prevazilaženje inflacije.

Sindikalni povjerenik “Mittala” Dario Antonić za portal CAPITAL kaže da se i juče i danas iznenadio kada je vidio da su na štrajk došli svi radnici i tehničko rukovodstvo, te da su svi složni i saglasni da od svog zahtjeva ne smiju odustati.

“Nikada do sada nismo imali ovakav odziv. Prezadovoljni smo zajedništvom i odlučnošću radnika. Ovo je priča koja mora biti krunisana zajedničkim zahtjevima na vanrednoj skupštini, koju ćemo održati ako ne bude rezultata štrajka u skorije vrijeme. Još ne znamo precizan datum održavanja, ali nećemo dopustiti da se štrajk upozorenja otegne predugo. Konkretne mjere se moraju preduzeti”, kaže Antonić.

Štrajkači planiraju i protestnu šetnju do kraja sedmice, a ako do tada uprava ne uvaži zahtjev radnika i zakaže sastanak, u skladu sa zakonom slijedi sazivanje skupštine na kojoj će se dogovarati o generalnom štrajku.

Plan je i da se sastanu sa kolegama iz Zenice kojima je zbog odobravanja federalne Vlade najavljena pomoć od oko 1.100 maraka. Ovaj iznos rudarima i ostalim radnicima ove kompanije obećan je nakon što je federalna Vlada odobrila poslodavcima da toliko mogu da isplate radnicima bez plaćanja dažbina.

Radnicima “Mittala” u Srpskoj je zbog nepostojanja ovakve mjere prvobitno ponuđeno 500 marka pomoći, ali oni su to odbili. Uprava je onda pokušala i Zenici da snizi iznos na 500 KM, ali to je odmah odbijeno.

Predstavnici sindikata iz Omarske sastali su se prekjuče sa upravom, ali rješenje nije pronađeno, pa su juče radnici počeli sa štrajkom upozorenja.

CAPITAL: Andrijana Pisarević