Početna Region Putnici rezervisali ljetovanje, ali ostali i bez novca i bez odmora

Putnici rezervisali ljetovanje, ali ostali i bez novca i bez odmora

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani koji su rezervisali ljetovanje u turističkoj agenciji „Sun&Sea“ u Subotici, ostali su bez uplaćenog novca i bez odmora.

Vlasnik je pobjegao, agencija je zatvorena, na vratima je zalijepljen papir na kome piše “godišnji odmor” i slučaj je preuzelo tužilaštvo. Ovo je drugi slučaj da su turisti prevareni za samo nekoliko dana, nakon što je propala agencija “S.A.B” iz Beograda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnik agencije napustio je Srbiju u ponedjeljak i oko 13 časova prešao granicu sa Mađarskom.

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Subotici kažu da su u srijedu dobili usmenu informaciju o slučaju, a zatim su se konsultovali i sa Policijskom upravom.

Tužilaštvo: Vlasnik napustio zemlju

– On je vlasnik agencije koja se nalazi u ulici Dimitrija Tucovića. Bavio se preprodajom turističkih aranžmana. Prema našim informacijama, do sada se 15 ljudi javilo PU Subotica, međutim, dalji rad na predmetu će preuzeti Posebno od,eljenje Višeg suda u Novom Sadu za borbu protiv korupcije, jer je u pitanju krivično djelo iz njihove nadležnosti. Znamo da je 25. juna napustio zemlju – kaže za Blic Livija Panić, tužilac OJT.

Među oštećenima je Rosica Dašić koja je 8. maja otišla u „Sun&Sea“ i za desetodnevno ljetovanje u Turskoj u hotelu “Liberti” platila depozit od 2.000 evra.

– U agenciji su nam napravili ugovor o putovanju. Ukupan iznos je bio 4.200 evra i 7.960 dinara i toga dana smo platili depozit. Prolazeći pored agencije 21. juna pozdravila sam vlasnika Miroslava Despija i rekla mu da ću ovih dana donijeti ostatak novca na šta je on rekao da mogu donijeti i sve. Već sutradan mi je poslao poruku da donesem novac i zvučalo je da mu je hitno. Zbog gužve na poslu otišla sam dan kasnije i odnijela 1.300 evra. Djevojka koja je radila u agenciji mi je ispisala priznanicu – priča ona.

Još tada Dašićeva nije imala sumnju u bilo kakvu prevaru. Vlasnik je poznat mnogim Subotičanima i do sada nije bilo javno poznato da je njegovo poslovanje bilo sumnjivo.

– Muž me je nazvao 26. juna i rekao da je Despi prevario mnoge putnike i da provjerim šta se dešava sa našim ugovorom i da li je naš aranžman uplaćen agenciji „Big Blue“ u Beogradu. Pošto kroz posao poznajem ljude u „Big Blue“ pozvala sam ih i javljeno mi je da za nas ne postoji čak ni rezervacija, a kamoli da im je uplaćen depozit – kaže Rosica Dašić koja je trebalo da putuje u Tursku 21. jula.

Prema njenim riječima ista agencija iz Subotice oštetila je i njenu komšinicu koja je platila 3.200 evra za putovanje na Tenerife. Takođe, ima turista kojima je putovanje rezervisano i depozit je uplaćen, ali ne i ostatak novca.

Kako Blic saznaje vlasnik ove agencije je djevojci koja je kod njega radila dao otkaz, a gradom kruže razne priče o njegovom nestanku odnosno odlasku u inostranstvo.

Kome da se jave oštećeni putnici

Oštećeni građani treba da prijave svoj slučaj Policijskoj upravi Subotica, inspektoru za privredni kriminal, a oni koji su vjerovali da je njihov novac proslijeđen agencijima koje organizuju putovanje, kao što je recimo „Big Blue“, da se jave njima. Oni koji su to učinili i ako im je rezervacija potvrđena, otišli su ili će otići na odmor.

– Svi putnici koji su najavljeni tour operatoru „Big Blue“, za koje je izvršena rezervacija od strane subagenta TA „Sun&Sea“ i potvrđena od strane organizatora putovanja, otići će na svoj odmor. Bez obzira na to, što „Sun&Sea“ nije izvršila uplatu u cjelosti na račun organizatora putovanja i time izložila našu agenciju velikim troškovima, zaštita prava putnika je nama imperativ. Prema našim saznanjima postoji izvjestan broj putnika, kojima je rečeno da putuju preko nas ili drugih tour operatora, za koje subagent „Sun&Sea“ nije izvršio rezervacije. Ti putnici su svjesno prevareni i obmanuti. Nažalost, oni moraju potražiti pomoć državnih organa u ostvarenju svojih prava – kaže za Blic Stefan Vasić, marketing menadžer „Big Blue“ u Beogradu.

cera - Putnici rezervisali ljetovanje, ali ostali i bez novca i bez odmora