Predsjednik Rusije Vladimir Putin je u svom najnovijem obraćanju upozorio one koji se protive ruskim akcijama u Ukrajini da ne pogoršavaju situaciju nametanjem dodatnih ograničenja njegovoj zemlji.

Ruski lider govorio je na sjednici vlade koja je emitirana na državnom informativnom kanalu Rossiya 24.

“Nemamo zle namjere protiv naših susjeda”, tvrdi Putin.

Dodao je kako njegova vlada ne vidi potrebu da njeni susjedi poduzimaju daljnje mjere koje će pogoršati odnose.

“Mislim da svi moraju razmišljati o tome kako normalizirati odnose, normalno sarađivati ​​i normalno razvijati odnose”, dodaje.

Putinov istup dolazi u vrijeme dok se ministri vanjskih poslova Evropske unije okupljaju u Briselu kako bi razmotrili naredne mogućnosti održavanja pritiska na Rusiju.

Putin također ponavlja svoju prethodnu tvrdnju da su sve dosadašnje akcije ruske vojske poduzete isključivo kao odgovor na neke neprijateljske akcije protiv Ruske Federacije.

Danas je objavljeno kako su vozovi za Finsku prepuni Rusa koji se boje da im je sada posljednja šansa da izbjegnu utjecaj žestokih sankcija Zapada. To je jedna od rijetkih preostalih ruta od Rusije prema EU.

Isto tako, eksperti njemačke Federalne obavještajne službe (BND) i Bundeswehra svakodnevno analiziraju kretanje ruskih trupa i otpor ukrajinskih oružanih snaga, a prognoze nisu najbolje. Javna televizija ARD navodi kako prema njemačkim sigurnosnim krugovima Moskva namjerava preuzeti kontrolu nad istočnom Ukrajinom što je prije moguće, a još uvijek postoje i planovi za preuzimanje grada Kijeva.