Ruski predsjednik Vladimir Putin, nakon razgovora delegacija te zemlje i Ukrajine navodi kako je došlo do pozitivnijeg razvoja situacije samo par sati poslije najave dolaska stranih vojnika s Bliskog istoka na teritoriju ove države kako bi se borili na ruskoj strani.

Dva grada u zapadnoj Ukrajini, Ivano-Frankvisk i Luck do sinoć kada su bombardovani, bili su poprilično udaljeni od borbenih dejstava ruske vojske.

The Associated Press javlja kako su se ruski konvoji raspršili po šumama oko Kijeva i obližnjim gradovima.

Na pres konferenciji održanoj ranije danas, ruski predsjednik izjavio je kako su Ukrajinci ti koji pozivaju strane plaćenike da ratuju na njihovoj teritoriji te da tako krše sve odredbe međunarodnog prava.

“Ako vidimo strane vojnike koji žele pomoći borcima u regiji Donbas, i još besplatno, ispunit ćemo im želju i omogućiti dolazak do borbenih zona” izjavio je Vladimir Putin.

Američki Senat odobrio je 1.5 triliona dolara dodatnih sredstava u federalnom budžetu koje uključuju i novac planiran za pomoć Ukrajni dok je Evropska unija udvostručila pomoć u oružju kroz mehanizam vanbudžetskog finansiranja pored novčane pomoći koju pruža.