Početna Prijedorski region Puštena voda sa “Crnog vrela”

Puštena voda sa “Crnog vrela”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnici Prijedora i Banja Luke, Milenko Đaković i Igor Radojičić, pustili su juče u probni rad Fabriku vode, glavno postrojenje vodovodnog sistema “Crno vrelo”.

Ovaj sistem je od izuzetne važnosti, jer će oko 20.000 stanovnika sa rubnih područja Prijedora i Banjaluke dobiti pitku vodu.
Konkretno, kada je grad Prijedor u pitanju, “Crno vrelo” obezbijediće uredno snabdijevanje za prijedorska naselja Jelićka, Gradina, Lamovita, Krivaja, Bistrica, Marićka, Niševići, Omarska, Petrov Gaj, Kamičani i Kevljani.
“Mi smo u dijelu projekta, kada smo završili primarni cjevovod prema Prijedoru, završili i sekundarnu mrežu, ali Evropska investiciona banka, koja je kredititrala projekat, nije dozvolila da se radi tercijarna mreža dok sistem ne bude napunjen vodom. Sada je to urađeno, pa smo raspisali tender za nastavak gradnje tercijarne mreže i kućnih priključaka i čekamo trenutak da mještani sa tog područja puste vodu na svojim česmama”, rekao je Đaković.
Ovo je potpuno automatizovana fabrika vode, iz koje će biti distribuisana voda za četiri planirana podsistema na rubnim područjim Banjaluke i Prijedora. Podsistem “Zvijezda”, koji se trenutno gradi, trebalo bi da obezbijedi vodu za oko 1.800 domaćinstava, odnosno više od 5.000 korisnika na području Banjaluke.
“Zahvaljujući emisiji gradskih obveznica, obezbijeđeno je nešto više od milion KM za radove na tri kraka podsistema “Zvijezda”. Prvi će dobiti vodu stanovnici koji su na kraku prema Dedića lokvi, iz zaselaka Dedići, Divjaci, Milojevići, Jankovići i drugi. Istovremeno, radi se na još dva kraka, i to prema rezervoarima na Đurića glavici i prema Jankovića brdu”, rekao je Radojičić.
Sredstva u iznosu od dva miliona KM za završetak fabrike vode, prošle godine obezbijedila je Vlada RS, a Grad Banja Luka zajedno sa Gradom Prijedorom, vodio je cijelu investiciju i projekat. Radove je uspješno izvelo preduzeće “Hidrokop”. Do sada je u izgradnju “Crnog vrela” uloženo oko 10 miliona KM, bez uračunate sekundarne vodovodne mreže. Procijenjena vrijednost svih potrebnih radova iznosi više od 20 miliona KM.
Voda sa “Crnog vrela” stigla je do jednog od najvećih rezervoara u Gornjoj Lamovitoj. Među nadležnima koji su obišli ovaj rezervoar bio je i direktor “Vodovoda” a.d. Prijedor Vlado Reljić, koji je izjavio da je kapacitet rezervoara 1000 m3 i da će on biti glavni rezervoar za većinu potrošnje u prijedorskom dijelu vodovodnog sistema „Crno vrelo“.

ASHA prodaja vozila