Početna BiH Puni se 32.000 vreća s pijeskom: U Sanskom Mostu alarmantno, izlile Una...

Puni se 32.000 vreća s pijeskom: U Sanskom Mostu alarmantno, izlile Una i Sana (VIDEO)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog kiše koja od jučer pada na području Unsko-sanskog kantona došlo je do porasta vodostaja rijeka Une i Sane a u toku noći i sutrašnjeg dana očekuje se dodatno povećanje vodostaja.

Prema predviđanjima najviše padavina i rast vodostaja Sane i njenih pritoka predviđa se u Sanskom Mostu zbog čega je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) u ovu opštinu uputila svoje timove.

Stotinu pripadnika FUCZ sa čamcima, pumpama visokog pritiska, agregatima i ostalom opremom za spasavanje na vodi stigli su u Sanski Most u kome su uspostavili kamp te se stavili na raspolaganje lokalnoj zajednici kako u odbrani od poplava, tako i, ako bude potrebno, i u evakuaciji i spašavanju stanovništva. Agencija za vodno područje rijeke Save ustupila je 32.000 vreća pripadnicima FUCZ koje će se večeras puniti pijeskom i rasporediti na kritičnim tačkama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, održao je sastanak sa načelnikom Opštine, predstavnicima Opštinske službe i Štaba civilne zaštite, kao i ostalim strukturama u ovoj opštini. Razgovarano je o pripremama koje je ova lokalna zajednica već provela u proteklih nekoliko dana i planu prema kome će se djelovati u narednom periodu.

 

Večeras će biti održan i sastanak sa premijerom Vlade i Kantonalnim štabom Unsko-sanskog kantona.

Zbog obilnih padavina Opštinski štab civilne zaštite Sanskog Mosta, na vanrednoj sjednici, donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nepogode.

Timovi FUCZ od jutros su na terenu i u Opštini Usora, gdje se prati stanje korita rijeke Usore sve do ušća u rijeku Bosnu. Timovi za odbranu od poplava i spasavanje na vodi i pod vodom sa čamcima i potrebnom opremom dežuraće cijelu noć i naredni dan kako bi se spriječilo prodiranje vode u naseljena područja i stanovništvu pružila potrebna pomoć.

(Avaz)

 

 

 

 

 

Dental Studio Prijedor