Ovaj sukob tinja još od hapšenja Branislava Zeljkovića, kadra US, a juče je u potpunosti izašao na vidjelo nakon što su odbornici te stranke prekinuli bojkot i podržali rebalans budžeta Banjaluke koji je usvojen bez prisustva odbornika SNSD-a.

Ujedinjena Srpska i njen lider Nenad Stevandić okrivljuju kadrove SNSD-a da su smjestili istragu i zatvor za njihovog istaknutog člana Branislava Zeljkovića, koji je do odlaska u zatvor bio direktor Instituta za javno zdravlje Srpske i koji je suprug poslanice te stranke Mirele Zeljković Kajkut.

I Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture, već neko vrijeme je “na udaru” centrale SNSD-a iz koje traže i njeno uklanjanje iz Vlade Republike Srpske.

Kako saznajemo, Natalija trivić iz tih razloga prije par dana nije na sjednici vlade podržala prijedlog budžeta Republike Srpske za narednu godinu.

U dosadašnjem sukobu koalicionih partnera “stradao” je još jedan istaknuti kadar Ujedinjene Srpske Milan Novitović, direktor Civilne zaštite Republike Srpske, kome nije produžen mandat, uprkos njegovim dobrim odnosima sa predsjednikom Vlade Radovanom Višikovićem.

Sukob se sa republičkog ubrzo prenio i na lokalni nivo, pa su u Banjaluci “zakuvali” odbornici SNSD i US zbog kadrovske politike SNSD-a kao i zbog politike koju SNSD nameće skupštinskoj većini u gradskoj skupštini po pitanju blokade grada neusvajanjem strateških dokumenata.

Sukob je očito kulminirao nakon što su juče odbornici Ujedinjene Srpske podržali rebalans budžeta grada,koji vodi Draško Stanivuković, mimo volje ali i najava SNSD, iz kojeg su prije sjednice samouvjereno poručili da skupštinska većina neće učestvovati u radu sjednice gradske skupštine.

Na kraju se ispostavilo da samo SNSD nije učestvovao u radu sjednice gradske skupštine, a rebalans budžeta grada Banjaluke, pored Ujedinjene Srpske, podržali su i odbornici SP Petra Đokića

Ostaje da se vidi kako će se završiti “drama” između koalicionih partnera koja iz dana u dan prerasta u pravi sukob. Usvajanje budžeta bez odbornika SNSD je definitivno jedan od ozbiljnijih udaraca za ionako uzdrmani banjalučki SNSD, ali i vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj i Banjaluci.

BN