Početna Vijesti Pucanje najstarijeg političkog braka vodi kolektivnom razvodu?

Pucanje najstarijeg političkog braka vodi kolektivnom razvodu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravi mali političkih potres izazvala je nedavna odluka Predsjedništva Demokratskog narodnog saveza (DNS) o „zaustavljanju daljeg djelovanja u okviru Sporazuma o načinu i kriterijumima zajedničkog djelovanja koalicionih partnera u mandatnom periodu 2018-2022. godina“.

Komotna većina Kolike su razmjere tog potresa bit će poznato već danas nakon sastanka delegacija SNSD-a i DNS-a, na kojem će razgovarati o međustranačkim odnosima i budućnosti koalicije. Iako se špekuliralo da sastanku neće prisustvovati Marko Pavić, predsjednik DNS-a, on nam je jučer potvrdio da će, ipak, učestvovati u razgovorima.

No, nije želio prejudicirati ishod sastanka, odnosno hoće li i definitivno pući najstariji politički brak u RS-u, onaj između SNSD-a i DNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Nisam čovjek koji daje izjave prije razgovora. Vidjet ćemo šta će se dogoditi – kazao je Pavić.

Pavić je u pismu, koje je nedavno uputio predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku, odluku Predsjedništva DNS-a obrazložio činjenicom da su razočarani odnosom prema njima na entitetskom i lokalnom nivou.

Međutim, Dodik je, ako je suditi po njegovim jučerašnjim izjavama, optimista i vjeruje da će koaliciona saradnja SNSD-a i DNS-a biti nastavljena. Cilj je, kaže, da koalicija, koja traje 20 godina, opstane. Na bazi toga i resursa koje DNS ima u NSRS i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i dogovora koji smo imali u vezi s Domom naroda, podrazumijeva se da smo zajedno. Svako iskakanje iz toga dovodi u pitanje taj nivo koalicionog dogovora, ali vjerujem da se to neće desiti – kazao je Dodik.

Kakav god bio ishod današnjeg sastanka, sigurno je da makar u skorije vrijeme neće doći do bilo kakve prekompozicije vlasti u RS. Apsolutnu većinu, naime, u ovom trenutku u Narodnoj skupštini RS ima koalicija okupljena oko Dodikovog SNSD-a.

Od ukupno 83 poslanika koliko ima NSRS, SNSD sa koalicionim partnerima ima 61 poslanika. Ukoliko bi ostao bez podrške DNS-a, koji u NSRS ima osam poslanika, SNSD bi i dalje imao sasvim komotnu većinu.

Međutim, Dodik bi izgubio dvotrećinsku većinu, koja mu treba za donošenje ključnih odluka, poput promjene Ustava RS, ali i za vitalni interes kao članu Predsjedništva BiH. Time bi i njegova pregovaračka pozicija na državnom nivou znatno oslabila.

Široka koalicija 

Također, Dodik se boji i da bi pucanje 20-godišnjeg političkog braka SNDS-a i DNS-a moglo izazvati lančanu reakciju i nova nezadovoljstva te čak dovesti do kolektivnog razvoda u širokoj političkoj koaliciji, koja suvereno upravlja Republikom Srpskom.

Ko je uz Dodika 

Uz SNSD su trenutno, osim DNS-a, DEMOS, Socijalistička partija, Ujedinjena Srpska, Narodni demokratski pokret, Zajedno za BiH, ali i nezavisni poslanici Danijel Jošić i Nebojša Marić, koji pripadaju grupi Obrena Petrovića.

Dental Studio Prijedor