Početna Vijesti Publikacija i dokumentarni film o nacionalnim manjinama

Publikacija i dokumentarni film o nacionalnim manjinama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prijedorskom pozorištu promovisani su publikacija i dokumentarni film “Upoznajmo nacionalne manjine”, kao završne aktivnosti projekta “Upoznajmo se” u kojem su učestvovali učenici 12 osnovnih škola.

Projekat, čiji je cilj promovisanje i poboljšanje položaja nacionalnih manjina, jačanje institucionalne saradnje, rješavanje potreba manjina u oblasti tradicije, kulture, istorije i jezika, počeo je u Prijedoru krajem prošle godine.
Zadatak učenika bio je da na kreativan način predstave i upoznaju se o istoriji, kulturi, tradiciji, kulinarskim specijalitetima 17 nacionalnih manjina na području BiH.
Predsjednik Udruženja Slovenaca “Lipa” Alenka Uduč, kao koordinator projekta, istakla je da su se, zahvaljujući ovoj aktivnosti, Prijedorčani još više upoznali o životu pripadnika nacionalnih manjina na ovim prostorima, odnosno više od četiri koliko ih živi na području ovog grada.
“U BiH živi 17 nacionalnih manjina i ovo je bila dobra prilika za upoznavanje i onih čije običaje i kulturu prijedorski osnovci do sada nisu poznavali”, rekla je Udučeva.
Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover rekao je večeras novinarima u Prijedoru da je ovo bio jedinstven projekat na Balkanu.
“Sada nam slijedi republičko takmičenje sredinom juna u Trebinju”, naveo je Rover.
Predsjednik Udruženja Čeha “Česka beseda” u Prijedoru Dragan Hrastek rekao je da je ovo bilo uspješšno i prvo ovakvo takmičenje.
Predstavnik Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske Milica Kotur rekla je da je zadatak ovog ministarstva da podrži nacionalne manjine u njegovanju njihove tradicije i kulture.
“U toku je konkurs koji je Ministarstvo prosvjete i kulture objavilo za sufinansiranje tih projekata, a imamo i pravilnik kojim regulišemo koji projekti su od značaja i koje ćemo finansirati”, istakla je Koturova.
Ona je navela da su tokom prošle godine to bila 24 projekta nacionalnih manjina i dio se odnosio na finansiranje udruženja nacionalnih manjina, a dio na Savez nacionalnih manjina koji okuplja udruženja nacionalnih manjina sa ovih prostora.
Načelnik gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović rekla je da Prijedor predstavlja primjer dobre prakse u zaštiti prava nacionalnih manjina i godinama je dio projekata kojima se unapređuju njihova prava.
Na kraju ove promotivne večeri uručena su i priznanja učenicima osnovnih škola “Branko Ćopić” za osvojeno treće i drugo mjesto, te “Dositej Obradović” za prvo mjesto u kvizu-takmičenju u poznavanju nacionalnih manjina održanom 15. februara.
Projekat “Upoznajmo se” dio je projekta “Jačanje nacionalnih manjina u BiH” programa EU i Savjeta Evrope “Horizontalna facilitacija za zapadni Balkan i Tursku”.
Sa 10.000 evra finansiraju ga EU i Savjet Evrope, a sa 1.000 evra grad Prijedor.
Partneri u projektu bila su prijedorska udruženja nacionalnih manjina /Udruženje Roma, Udruženje Ukrajinaca “Kozak” Trnopolje, Udruženje Slovenaca “Lipa”, Udruženje Čeha “Česka beseda”, Savez nacionalnih manjina Republike Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske i Republički pedagoški zavod.

ASHA prodaja vozila