Početna BiH Publika uživala u upregnutoj snazi i ljepoti konja

Publika uživala u upregnutoj snazi i ljepoti konja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred više od 3.000 posjetilaca, u mjestu Izačić, nadomak Bihaća, u proteklu subotu održana je 13. izačićka štraparijada, a u takmičarskom dijelu ove manifestacije nastupilo je 70 konja.

Inače, radi se o takmičenju konja, koji, uz navođenje vodiča, vuku veliki trupac i nadmeću se u snazi i brzini. Nastalo je iz teških šumskih radova i izvlačenja balvana žilavim, radnim konjima s nepristupačnih mjesta.

Posjetioci su bili u prilici vidjeti uzbudljivo takmičenje radnih konja u povlačenju teških trupaca, u kojem se nisu štedjele ni životinje ni ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima Samira Aličića, uzgajivača konja i glavnog organizatora ovog događaja, takmičenje se odvijalo u tri kategorije, zavisno o težini i veličini konja, a ukupan nagradni fond iznosio je 9.000 maraka.

“Prema propozicijama natjecanja, dužina staze iznosi 100 metara, a vrijeme pet minuta. Pobjednici su ona grla koja u najkraćem periodu teret prevuku do određenog rastojanja”, kaže Aličić.

Dodao je kako se takmičenje odvijalo u lakoj, teškoj i srednjoj kategoriji, zavisno o težini i veličini konja, koji su teške trupce vukli pojedinačno ili u parovima.

Zanimljivo je da je ovakvo takmičenje prvi put održano prije više godina u mjestu Drinić, kod Bosanskog Petrovca, kada su se vlasnici konja koji izvlače posječene trupce iz šume opkladili čiji je konj najsnažniji i koja od životinja može najviše povući.

“Uvijek smo se svađali čiji je konj jači i jednom prilikom zakažemo takmičenje na jednoj ledini nadomak Drinića. Nikog nismo obavijestili o tome, a okupilo se preko 2.000 ljudi. Naredne godine smo organizovali to na višem nivou i tako su se ova takmičenja proširila širom Bosne i Hercegovine, a organizuju se i u Sloveniji, Poljskoj i Mađarskoj”, kaže Dušan Lukić, idejni začetnik ovog takmičenja.

On je izrazio zadovoljstvo organizacijom takmičenja u Izačiću istakavši kako se radi o zahtjevnom i skupom sportu s obzirom na to da konje treba pripremati i po nekoliko mjeseci, ali i veoma značajnom događaju koji doprinosi popularizaciji konja i njihovog uzgoja.

 

Nezavisne

ASHA prodaja vozila