Početna Kultura PUBLIKA ODUŠEVLJENA PREDSTAVOM “JUGOSLAVIJA, MOJA DRŽAVA”

PUBLIKA ODUŠEVLJENA PREDSTAVOM “JUGOSLAVIJA, MOJA DRŽAVA”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Publika je večeras dugim aplauzom nagradila glumce predstave “Jugoslavija, moja država”, koja je premijerno izvedena u Prijedoru. Riječ je o koprodukciji Pozorišta Prijedor i pozorišta iz Kopra „Teatro Kapodistria“ te njemačke fondacije “Fridrih Ebert”. Na predstavi su radili glumci tri pozorišta: iz Banjaluke, Prijedora i Kopra. Predstava na mahove komična, ali prvenstveno dirljiva i emotivno slojevita, prati priču o sinu iz mješovitog braka, koji je kao dijete bio svjedok raspada Jugoslavije, a kao mladić traga za ocem osumnjičenim za ratne zločine. Glavne uloge oca i sina tumače glumac Narodnog pozorišta RS Boris Šavija i mladi glumac iz Kopra, Blaž Popovski.

„Često su mi postavljali pitanja da li je lik kojeg glumim heroj ili zločinac, ali mi smo se prvenstveno bavili sudbinom čovjeka i njegove porodice. Najtragičnije u svemu je kad vidite dva karaktera koja su oba u pravu. Njihovi svjetonazori se ne sudaraju, nego prolaze jedan pored drugog kao dva voza, a oni su otac i sin. To je jako dirljiva i tužna priča“, rekao je Šavija.

Blaž Popovski rođen je 1992. godine i, kako kaže, slušao je priče o Jugoslaviji, ali nije bio poznavalac tih događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Rad na predstavi bio je izazov za mene, jer sam prvi put glumio na jeziku koji nije moj maternji i prvi put u glavnoj ulozi. Iskustvo je predivno i poželio bih ga svakom mladom glumcu“, ističe Blaž.

Predstava je nastala na osnovu istoimenog i nagrađivanog romana Gorana Vojnovića, književnika i reditelja iz Ljubljane, a u režiji Marka Misirače. Sutra je reprizno izvođenje predstave, dok je slovenačka premijera zakazana 30. jula u Kopru.

kozarski.com