Početna Prijedorski region PU Prijedor: U avgustu rasvijetljenost krivičnih djela 91 posto

PU Prijedor: U avgustu rasvijetljenost krivičnih djela 91 posto

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rukovodstvo Policijske uprave Prijedor, održalo je danas redovnu konferencija za novinare, na kojoj su prezentovani rezultati rada za avgust mjesec tekuće godine.

U uvodnom obraćanju, načelnik PU Prijedor Dalibor Ivanić, istakao je da je tokom mjeseca avgusta, održan povoljan bezbjednosni ambijent, što se ogleda u činjenici da nije bilo evidentiranih težih krivičnih djela, čije izvršenje bi izazvalo značajnije uznemirenje građana. S obzirom da se radilo o periodu turističke sezone, kada je povećan broj građana koji iz inostranstva dolaze na godišnji odmor, načelnik je istakao, da je navedeni period protekao bez incidenata. Načelnik je naveo, da procenat rasvijetljenosti krivičnih djela po NN izvršiocu iznosi 76% (67%) dok ukupna rasvijetljenost krivičnih djela iznosi 91,3%.

U avgustu mjesecu sva krivična djela protiv života i tijela su rasvijetljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takođe je naveo, kada su u pitanju krivična djela u vezi vozila, da je tokom zajedničkih aktivnosti policijskih službenika PU Prijedor i PU Banjaluka, identifikovan izvršilac koji je na području Prijedora i Banjaluke otuđio tri putnička automobila, a koja su pronađena te vraćena vlasniku.

Oblast stanja javnog reda i mira, ocijenio je kao stabilno, te naveo da nije bilo narušavavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Načelnik se osvrnuo i na povećan priliv migranata, te je naveo da su tokom avgusta mjeseca, na području ove Uprave evidentiran 21 migrant, te je istakao da se preduzimaju sve planirane mjere i radnje, prilikom humanitarnog tranzita preko naše teritorije, poštujući zakonske odredbe i principe humanosti a u skladu sa zaključcima Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije Republike Srpske. U ovoj oblasti ostvarena je saradnja sa Terenskim centrom Banja Luka, Služba za poslove sa strancima i pripadnicima Granične policije BiH.

Takođe je naveo da Policijska uprava Prijedor preduzima planske aktivnosti po akciji „Izbori 2018“ s ciljem nesmetanog odvijanja predizbornog procesa.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Mikanović, naveo je da su u avgustu mjesecu ove godine, evidentirana 92 krivična djela, dok rasvjetljenost po nepoznatom izvršiocu iznosi 76,5%. Broj povratnika/recidivista u izvršenju krivičnih djela je u padu za 88,9%, a evidentirana su dva maloljetna izvršioca krivičnih djela.

Kada su u pitanju krivična djela protiv imovine, evidentirano je ukupno 41 krivično djelo, od čega teških krađe i krađa 26 ili za 23,5% manje u odnosu na uporedni period prethodne godine, dok  rasvijetnjenost ovih krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 77,4% (55,6%).

Iz oblasti zloupotrebe opojnih droga evidentirana su 3 krivična djela i 2 prekršaja, te su izvršena 4 oduzimanja opojnih droga.

Iz oblasti privrednog kriminaliteta, evidentirana su 3 krivična djela, dok materijalna šteta i protivpravno stečena imovinska korist pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi oko 116.000,00 KM.

Načelnik Sektora policije Sretoja Vujanović naveo je da je u avgustu mjesecu, iz oblasti javnog reda i mira ukupno evidentirano 45 prekršaja ili za 30% manje u odnosu na isti period prethodne godine.

U oblasti bezbjednosti saobraćaja, u avgustu mjesecu evidentirano je ukupno 2338 prekršaja, te 108 saobraćajnih nezgoda ili 5% manje u odnosu na uporedni period prethodne godine. Naveo je da su u avgustu mjesecu evidentirane tri saobraćajne nezgode u kojima su tri lica smrtno stradala.

Iz saobraćaja je isključeno 287 vozača, od čega zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola 224 vozača, dok je zbog upravljanja vozilom prije sticanja prava na upravljanje isključeno 49 vozača.  Tokom avgusta mjeseca, zbog utvrđene koncentracije alkohola u organizmu preko 1,5g/kg, lišenjem slobode zadržano je 19 lica.

Realizovane su dvije akcije s akcentom na pojačanu kontrolu brzine kretanja motornih vozila i pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola te je naveo da policijski službenici Policijske uprave Prijedor, povodom početka školske godine, nastavljaju sa aktivnostima u okviru akcije ”Zaštitimo djecu u saobraćaju”.

ASHA prodaja vozila