Početna Biznis Prvih 800 tona uglja iz Prijedora otpremljeno za Srbiju

Prvih 800 tona uglja iz Prijedora otpremljeno za Srbiju

Nakon što je izvršen utovar prve količine ugovorenog prevoza, jutros je iz Prijedora do Doboja, preko Zvornika za Svilajnac u Srbiji, otpremlјena prva kompozicija uglјa iz zapadne BiH za Srbiju, saopšteno je iz Željeznica RS.

U kompoziciji od 16 teretnih kola otpremlјeno je prvih 800 tona uglјa za potrebe Elektroprivrede Srbije, od ukupno ugovorenih 256.000 tona na godišnjem nivou.

– Imamo razloga da budemo zadovolјni. Novi prevozi u teretnom saobraćaju svakako zahtijevaju i realizaciju naših planova za obnovu infrastrukture kao i ulaganja u vučne i vučene kapacitete. Intenzivno sa resornim ministarstvom i Vladom Republike Srpske, radimo i na pronalasku adekvatnih i prihvatlјivih modela finansiranja buduće modernizacije želјeznice – rekao je Želјko Radić, vršilac dužnosti generalnog direktora ŽRS.

Podsjeća da je povećanje prihoda Želјeznica Republike Srpske u prvih pet mjeseci ostvareno upravo iz osnovne djelatnosti preduzeća za oko 22 odsto.

– Za prvih pet meseci ostvarili smo prihode od prevoza roba u iznosu od 14.448.569 KM, koji su u odnosu na isti period prošle godine veći za 2.606.009 KM. Naša očekivanja su da novim ugovorenim prevozima rezultati na kraju godine budu značajno povećani, te doprinesu unapređenju želјeznice u svim segmentima – istakao je Radić, te najavio da postoje opcije koje se trenutno razmataju i o prevozu uglјa za Sloveniju u količinama od 300 do 500.000 tona.

Želјeznice Republike Srpske tokom prvih pet mjeseci 2022. godine, prevezle su ukupno 1.834.722 tone robe, što je za 10,09 odsto više u odnosu na ostvareni obim prevoza u istom periodu prošle godine.

Prema riječima v.d. generalnog direktora ŽRS Želјka Radića, novi prevozi uglјa nakon nekoliko godina pauze, spadaju u visoko prioritetne ostvarene cilјeve za Želјeznice Republike Srpske u okviru nastojanja i doprinosa za proširivanje i razvoj regionalne saradnje sa namjerom aktivnog učešća u stabilizaciji energetske situacije u regionu i nastavku neometanog i kontinuiranog rada elektrana u okruženju.

Srpskainfo