fbpx

Prvi put u istoriji mundijala: Senegal na najbizarniji način ispao sa Svjetskog prvenstva

Po prvi put u 88 godina dugoj istoriji mundijala je jedna selekcija ispala jer je tokom tri kola takmičenja po grupama dobila veći broj žutih kartona. Senegal je na pomalo bizaran način završio učešće na 21. planetarnoj smotri.

Nakon tri odigrana kola “lavovi Terange” su imali isti broj bodova (4) kao i Japan. Imali su i identičnu gol razliku, te broj postignutih i primljenih pogodaka, dok je međusobni duel završen rezultatom (2:2), pa je broj dobijenih kartona odlučio ko će proći u osminu finala, što je novouvedeno pravilo o fer pleju. Duel ove dvije selekcije je bio jedan od najzanimljivijih, konstantno je bilo šansi i lijepih poteza. Bio je to pravi fudbalski spektakl koji je završen bez pobjednika što će se ispostaviti kobno po afričku ekipu, piše Blic.

Afrikanci su za tri odigrana meča sakupili sedam kartona, dok su fudbaleri iz “zemlje izlazećeg sunca” bili upisani pet puta. I prije posljednjeg kola su Senegalci imali karton viška u odnosu na “samuraje”, pa dodatna dva kartona, koja im je srpski arbitar Milorad Mažić pokazao u posljednjem kolu protiv Kolumbije, nisu odlučila učesnika nokaut faze.

Oni su svojim igrama pobrali simpatije ljubitelja fudbala, a njihovi navijači su za sobom počistili tribine kada god je igrala njihova selekcija.

Afrička selekcija je izgubila prvi meč na ovom šampionatu i prvi put je u 90 minuta igre neko bio bolji od njih. Prethodni poraz na Svjetskim prvenstvima je zabilježila protiv Turske, kada je u 94. minutu prvog produžetka primila pogodak u četvrtfinalu Mundijala 2002. godine. Strijelac zlatnog gola (nakon koga je utakmica završena) bio je Ilhan Mansiz.

Od 1982. godine u osmini finala planetarne smotre neće biti nijedne ekipe sa “Crnog kontintenta”, a ovim pravilom se otvorilo novo poglavlje u svjetskom fudbalu jer će ekipe od ovog trenutka brojati svaki karton i prekršaj koji naprave.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila