Tužilaštvo u Portugalu optužilo je jednog muškarca za nestanak britanske djevojčice Madelajn Meken (Madeleine McCann) prije 15 godina, u slučaju koji je godinama intrigirao javnost, prenosi “Glas Amerike”. Madelajn je nestala 3. maja 2007. iz spavaće sobe u portugalskom rizortu Praia da Luz, u regionu Algarve, gdje je ljetovala sa porodicom.

Ime osumnjičenog nije dostupno javnosti

Portugalski tužioci su prvi put poslije 15 godina imenovali zvanično osumnjičenog za nestanak djevojčice. Prvi osumnjičeni bili su njeni roditelji, Kejt i Geri Meken (Kate i Gerry McCann), ali su kasnije oslobođeni sumnje.

Nije rečeno zbog čega je muškarac osumnjičen baš sada, ali to bi moglo biti zbog bojazni da slučaj ne zastari poslije 15 godina, što je praksa u Portugalu kada su u pitanju pojedina krivična djela. Narednog mjeseca bit će 15 godina otkako je djevojčica nestala.

Ime osumnjičenog nije dostupno javnosti, ali je u saopštenju navedeno da su ga, kao osumnjičenog, identifikovali nadležni organi u Njemačkoj.

Njemačka pretpostavlja da je Madelajn mrtva

Njemačka policija je 2020. godine saopštila da pretpostavlja da je Madelajn mrtva i da je za njenu otmicu i ubistvo odgovoran zlostavljač djece i trgovac drogom Kristijan Brukner (Christian Brueckner.) Ali, on nikada nije optužen.

Trenutno služi kaznu zatvora u Njemačkoj zbog silovanja žene u istom regionu Algarve u Portugalu, iste godine kada je i Madelajn nestala.

Bruknerje negirao da je umiješan u otmicu djevojčice, navodi “Glas Amerike”.