Početna Zdravlje Prvi put implantirano umjetno srce, dobio ga Italijan

Prvi put implantirano umjetno srce, dobio ga Italijan

Francuska kompanija “Carmat” objavila je da je prvi put prodala svoje potpuno umjetno srce, poznato pod nazivom Aeson, koje je implantirano pacijentu u italijanskoj bolnici u Napulju.

Nijedno umjetno srce Aeson nije do sada upotrijebljeno izvan kliničkih studija, istaknula je glasnogovornica “Carmata”, dodajući da je troškove operacije od 150.000 eura pokrio regionalni zdravstveni sistem koji očekuje povrat troškova od nacionalnog zavoda za javno zdravstvo, javlja Hina.

“Carmatovo” umjetno srce dizajnirano je za sve pacijente koji pate od hroničnih zatajenja srca ili akutnih zatajenja koja slijede nakon infarkta. Izum bi trebao pomoći i svim srčanim bolesnicima koji pate od koronarnih bolesti i arterijske hipertenzije.

Kompanija je 15. jula objavila prvu humanu implantaciju svog umjetnog srca u SAD u okviru kliničkog istraživanja Sveučilišne bolnice Durham u Sjevernoj Karoloni. Bolnica je dio Sveučilišta Duke. Odmah nakon te objave su dionice Carmata na pariškoj berzi skočile 6.77 posto, na 23.53 eura.

ASHA prodaja vozila