Početna Prijedorski region PROTIV KORONE U PRIJEDORU SE VAKCINISALO 35 ZDRAVSTVENIH RADNIKA

PROTIV KORONE U PRIJEDORU SE VAKCINISALO 35 ZDRAVSTVENIH RADNIKA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prve  vakcine protiv korona virusa danas je primilo 35 zdravstvenih radnika  koji rade u Kovid bolnici i kovid odjeljenju Bolnice “Dr Mladen Stojanović”. Događaju koji ima ogroman značaj za one koji su mjesecima na odbrani od korone prisustvovao je  i Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS.

Dilema za vakcinaciju nije bilo što nam je  potvrdio i dr Goran Predojević, načelnik internističkog  odjela. On je danas prvi primio vakcinu.  

–Jedva sam  čekao ovaj dan.  Nikad nisam imao  dilemu,  kada se pojavi vakcina, da se neću vakcinisati . Pozvao bhi i sve građane, kada vakcina bude dostupna za širu vakcinaciju,  da se prijave. Mi zdravstveni radnici smo mnogo umorni. Jedva čekamo da ova pandemija prođe, da se vratimo normalnom radu, a to jedino možemo postići  jednom masovnom i sveobuhvatnom vakcinacijom – poručio je dr Predojević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadovoljan zbog početka vakcinacije zdravstvenih radnika i u Prijedoru bio je i dr Andrija Vukotić, v.d. direktora  Bolnice “Dr Mladen Stojanović”. Osim 35 radnika kovid bolnice i kovid odjeljenja još 24  zdravstvena radnika , kako je rekao,  prijavila su se  i za vakcinaciju u  Srbiji. Epidemiošloška slika u Prijedoru po njegovim  riječima danas je mnogo bolja nego prije dva-tri mjeseca.

– Ako znamo da je u novembru i decembru bilo 90 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, a sa današnjim danom imamo 40 do 45  tako da mogu da kažem da je ta zdravstvena situacija mnogo bolja nego prethodnih mjeseci. Sa vakcinacijom koja će krenuti od današnjeg dana , pa sljedećih mjeseci očekujem da će situacija biti još bolja – rekao je dr Vukotić.

Osim zbog  početka vakcinacije ministar Šeranić  u Prijedor je došao i kako bi razgovaro o  važnim  temama  vezanim  za funkcionisanje bolnice.   Obišao je  i neke odjele, a bilo je  govora i o stavljanju u funkciju aparata poput magnetne rezonanca i opremanja angio sale.

On je danas u Prijedoru najavio da će najvjerovatnije do kraja februara u RS  stići 200.000 doza ruske vakcine.

I dalje su podaci koje imamo od strane proizvođača i strane distributera da bi smo do 28. februara trebali da dobijemo tu količinu doza vakcina ovdje u Republici Srpskoj. Tako da evo i ja se nadam da će to biti realizovano, tako da možemo pokrenuti masovniju vakcinaciju – naglasio je ministar Šeranić.

On je rekao i da vakcinacija zdravstvenih radnika iz RS-a u Srbiji počinje sutra. Na tri lokacije u Sremskoj Mitrovici, Loznici i Šapcu. U dogovoru s Vladom Srbije prošireni su kapaciteti vezani za vakcinisanje radnika. Po Šeranićevim riječima, suština je da se što prije zaštite lica koja su najugroženija, radnici  u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Kroz ovu aktivnost koju rade s Republikom Srbijom mogu prijaviti do 5.000 lica, a do sad se prijavilo negdje oko 2.150 radnika. Tako da se opseg  proširuje.

Kako iz privatnih zdrastvenih tako i iz privatnih i javnih ustanova kolektivnog smještaja socijalne zaštite.  Mislim prije svega na Domove za stara lica, odnosno  na druge ustanove koje se bave pitanjem socijalne zaštite. Tako da i radnici koji rade u tim Domovima dobiju priliku da ukoliko žele, mogu  po istom principu  da izaberu mogućnopst vakcinacije u Srbiji – istakao je ministar Šeranić.

O tom će kako je naglasio biti vođena stroga evidencija, kako bi što prije mogli reagovati kada stignu vakcine koje očekuju.  U skorije vrijeme, najavio je ministar  Šeranić, biće predstavljen i sistem prijavljivanja građana za vakcinisanje.  To će biti posao koji će završiti Institut za javno zdravstvo RS, na dva načina,  putem kol centra i zajedno sa kompanijom M:tel, i  preko informacionog sistema koj neće služiti samo za prijavljivanje građana već i praćenje cjelokupnog procesa vakcinacije.

KV

– 

ASHA prodaja vozila