Početna Vijesti Protestima žele spriječiti manifestaciju u Čevljanovićima

Protestima žele spriječiti manifestaciju u Čevljanovićima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je za sljedeći vikend, 27. i 28. juli 2019. godine najavljena manifestacija “Tradicionalna Čevljanska korida”, koju već nekoliko godina organizuje nevladina organizacija “Čevljanovići 1947”, mještani Mjesne zajednice Gajevi u opština Ilijaš poručuju da neće dozvoliti održavanje ovog događaja i najavljuju proteste.

– Tokom ove manifestacije, koja okuplja hiljade gostiju iz cijele BiH, mjesna zajednica trpi ogromne pritiske, štete na privatnoj imovinu su velike, bezbjednost građana je ugrožena, u toku održavanja same manifestacije zaustavljena je kompletna putna komunikacija od Donjih Čevljanovića prema Gajevima i susjednim selima. Novac prikupljen od organiziranja ove manifestacije Mjesna zajednica Gajevi ranije je koristila za održavanje javnih dobara Mjesne zajednice. Nažalost, već niz godina građani Mjesne zajednice Gajevi nemaju nikakve koristi od te manifestacije, premda trpe ogromnu štetu – posebno naglašavaju u pismenom obraćanju, piše Klix.

Mještani Gajeva su ranije o ovom problemu obavijestili Opštinu Ilijaš, kao i Sedmu Policijsku upravu Ilijaš, te ih upoznali sa činjenicom da su članovi Savjeta MZ Gajevi Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu podnijeli krivičnu prijavu protiv organizatora koride.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Porazno je da opštinska vlast u Ilijašu prednost u organiziranje ove manifestacije daje nevladinoj organizaciji ‘Čevljanovići 1947’ u odnosu na Mjesnu zajednicu Gajevi – stoji u najavi protesta zbog Čevljanske koride.

Iz MZ Gajevi obavještavaju javnost da nikome nisu dali saglasnost za održavanje ovogodišnje koride te će u subotu i nedjelju održati proteste i, kako kažu, “neće dozvoliti održavanje zbora i koride sve dok nosilac organizacije ne bude Mjesna zajednica Gajevi, a novac od te manifestacije ne bude uplaćivan na račun Mjesne zajednice Gajevi, kako bi korist od njega imala cijela lokalna zajednica, a ne samo pojedinci”.

ASHA prodaja vozila