Početna Svijet Protesti u Trstu: Zaustavite nacionaliste u BiH

Protesti u Trstu: Zaustavite nacionaliste u BiH

S obzirom na zabrinjavajuću situaciju u Bosni i Hercegovini, a u skladu s demonstracijama koje su se nedavno održale u većem dijelu Evrope, u Trstu je nekoliko udruženja odlučilo organizovati protest pod nazivom “Sačuvajmo Bosnu i Hercegovinu, Sačuvajmo Evropu!” koji se održao na Piazza della Libertà.

Građani BiH koji žive u Trstu, prijatelji iz Italije i drugih zemalja zabrinuti su za našu zemlju.

“U Trstu je danas održan protest protiv nacionalista i političkih stranaka koji pokušavaju da podijele Bosnu i Hercegovinu”, riječi su demonstranata.

Tim povodom uputili su apel italijanskoj Vladi da zajedno s drugim zemljama, članicama Evropske unije, učine sve kako bi spriječili dalju podjelu BiH.

“Molimo vlade, a posebno italijansku da zauzmu stav po ovom pitanju. Zaustavite nacionaliste i fašiste da 30 godina nakon rata u Bosni i Hercegovini ostvare svoje ciljeve i podijele je na nacionalno čiste teritorije”, navode demonstranti.

Prema njihovim riječima, skup je zajednički organizovalo deset udruženja i organizacija iz Trsta te sjeverne Italije koje se bore za poštovanje ljudskih prava, demokratske i građanske slobode.

Manifestacija je izraz zabrinutosti bosansko-hercegovačkog naroda, bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost; želi biti znak odlučnosti da se Bosna i Hercegovina očuva od daljnjih podjela, nestabilnosti i novih sukoba.

Bosanci i Hercegovci žele demokratsku i suverenu državu, ujedinjenu i nedjeljivu, državu koju čine građani i narodi ravnopravno zastupljeni, zasnovanu na slobodama i ljudskim pravima, na pravnoj sigurnost i socijalnoj pravdi, na ravnopravnosti svih građana bez obzira gdje žive, u zemlji ili inozemstvu, prenosi Oslobođenje.