fbpx

Prosječna plata ne pokriva ni pola potrošačke korpe

Avgustovska sindikalna potrošačka korpa, za četvoročlanu porodicu, u Srpskoj je je koštala 1 870 KM, a prosječna isplaćena neto plata u iznosu od 852 KM, pokrivala ju je sa svega 45,57 odsto, poručuju iz Saveza sindikata Srpske.

Četvoročlane porodice u RS u avgustu su najviše trošile za nabavku prehrane i to 691,5 KM, stanovanje i komunalne usluge koštale su 568, dok je za tekuće održavanje domaćinstva trebalo izdvojiti 105 KM. Odjeća i obuća koštali su 132 KM, higijena i njega zdravlja 89, prevoz 200, te obrazovanje i kultura 82 KM, stoji na sajtu Saveza sindikata RS.

Najviše prosječne neto plate u avgustu isplaćene su u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja i to 1 444 KM, i bile su veće za 6,88 odsto u odnosu na julsku platu, a najniže u ugostiteljstvu 548 KM i manje su za 0,36 odsto od prosječne neto plate isplaćene u julu 2018. godine, podaci su Saveza sindikata RS.

– Krajnje je vrijeme da se u RS potpišu opšti i granski kolektivni ugovori, te da povećanje plata i poboljaše životnog standarda svim radnicima bude stalan proces. To bi ublažilo migraciju školovane i radno-sposobne radne snage koja sve više odlazi na rad u inostranstvo – saopštili su iz ovog Saveza.

(Srpska Cafe)

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila