Republičko tužilaštvo proširilo je istragu protiv smijenjenog direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislava Zeljkovića zbog sumnje da je prilikom nabavke medicinske opreme nezakonito pribavio najmanje 50.000 KM koristi za još četiri preduzeća sa kojima je poslovao te da je na ime isporučenih zapštitnih odijela po jednom uzimao devet maraka za sebe, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Prema našim informacijama radi se o preduzećima “Krajinagrup”, Sineks Laboratorija”, “Perfekt klin” i “Aries” sa kojima je Zeljković direktnom pogodbom sklapao ugovore o nabavci  hirurških i drugih zaštitnih maski.

Istražioci su došli do saznanja da su i u ovom slučaju kao i ranije maske Institutu fakturusane po višestruko većim  cijenama od nabavnih.

Osim ovoga, istražioci provjeravaju i izjavu osumnjičenog vlasnika agencije “Trafel for fan” Saše Markovića koji je priznao da je lično Zeljkoviću za svako isporučeno zaštitno odijelo davao devet maraka i da mu je tako ukupno dao 250.000 KM.

On je ispričao da mu je Zeljković putem aplikacije “Signal”, jer je to kako mu je rekao sigurnija varijanta, javljao kad i gdje da donese novac. Marković je istakao da je on Zeljkoviću novac predavao i u prostorijama Ujedinjene Srpske, ali da su njih dvojica bili sami prilikom primopredaje.

Prema nezvaničnim informacijama, tokom istrage progovorio je  osumnjičeni vlasnik firme Promeding” Dragan Dubravac. On je priznao da je osumnjičenom vlasniku preduzeća “Prokontrol” Slavku Bojiću dao 85.000 KM koje on “treba predati nekome”.

Dubravac je ispričao da ga je Bojić kontaktirao nekoliko dana prije zaključivanja ugovora o konzorcijumu i rekao da može nabaviti maske i zaštitna odijela iz Kine, te da ima kupca za ovu robu, odnosno Institut za javno zdravstvo RS.

Prema Dubravčevim riječima, Bojić mu je ponudio da njihove firme “Prokontrol” i  “Promeding” zaključe ugovor o koncesiji, s obzirom da je firma “Promeding” osumnjičenog Dubravca bila registrovana kao veleprometnik medicinskih sredstava kod Agencije za lijekove BiH.

Dubravac je rekao da ga je Bojić upoznao i da je cijena maske u Kini 0,2 dolara te da mu je nakon uvoza maski rekao kako faktura za uvezenu količinu prema “Prokontrolu” treba biti 140.000 maraka, te da njemu od tog iznosa treba dati 85.000 maraka.

Zeljković, Bojić, Dubravac i Marković uhapšeni su u okviru istrage koja se odnosi na sporne nabavke medicinske opreme za potrebe Instituta.

Republičko tužilaštvo ranije saopštilo da ih tereti za zloupotrebe teške 790.000 KM prilikom nabavke medicinske opreme i sredstava za sprečavanje i suzbijanje Kovida-19. Zeljkovića i saučesnika terete  i da su oformili konzorcijum firmi koje nisu mogle nabavljati medicinsku opremu.

Između ostalog, sumnja se da su oni medicinske maske, čija je nabavna vrijednost 0,36 maraka, Institutu fakturisali  po cijeni od 6,90 KM.

PRITVOR

Republičko javno tužilaštvo ranije je predložilo je  da se za tri mjeseca produži pritvor osumnjičemnima Branislavu Zeljkoviću i Slavku Bojiću.

Produženje pritvora nije zatraženo za Dragana Dubravca i Sašu Markovića koji su tužilaštvu ispričali detalje oko malverzacija te će oni izaći na slobodu 15. decembra kada im istekne ranije određeni pritvor.

Ročište za određivanje pritvora Zeljkoviću i Bojiću održano je juče u Okružnom sudu u Banjaluci, a odluku o tome treba da donese vijeće Vrhovnog suda Republike Srpske kome će i biti upućen spis o produženju pritvora.

glassrpske