Početna Prijedorski region PROMOVISANA PUBLIKACIJA POVODOM 60. GODIŠNJICE CENTRA ZA SOCIJALNI RAD

PROMOVISANA PUBLIKACIJA POVODOM 60. GODIŠNJICE CENTRA ZA SOCIJALNI RAD

U Centru za socijalni rad Prijedor danas je upriličena svečanost povodom 60 godina rada ove ustanove. Značajan jubilej popraćen je prezentacijom publikacije pod nazivom “Istraživanje stanja, potreba i potencijala stanovnika grada Prijedora (sa posebnim osvrtom na posljedice izazvane pandemijom kovid-19)”. Autori su Milena Miodragović, Borislav Stojančić i Milorad Radić. Publikaciji je prethodila anketa na uzorku od 2000 porodica iz svih 49 prijedorskih mjesnih zajednica.

“Smatrali smo da našem gradu nedostaju te geografsko-demografske karakteristike i analiza nekih anketnih pitanja. Očekujemo da će to koristiti kako nadležnima, tako i opštoj populaciji”, rekla je Milena Miodragović, šef Odsjeka za plansko-analitičke i razvojne poslove.

Prijedorskom Centru za socijalni rad u prošloj godini obratilo se 9.439 lica po raznim osnovama. Taj broj bi, kako ističu u ovoj ustanovi, bio i veći da u međuvremenu nije formirana Filijala Javnog fonda dječije zaštite u Prijedoru, kojoj se građani obraćaju po tom osnovu.

“U prošloj godini bilo je 1.692 korisnika usluga tuđe njege i pomoći. Za 584 korisnika, po zahtjevu i službenoj dužnosti, realizovano je pravo na jednokratnu pomoć. Kada je riječ o nasilju u porodici, ono je, nažalost, u porastu. U prošloj godini zaprimljeno je 170 prijava nasilja u porodici, od čega su u 133 slučajeva žrtve žene. Alarmantan je podatak da su 53 žrtve nasilja bila djeca”, rekao je v.d. direktora Centra za socijalni rad Milorad Radić.

Prijedorski Centar za socijalni rad osnovan je 14. novembra 1961. godine. Nezaposlenost, narušena demografska slika, težak ekonomski položaj stanovništva, samo su neki od faktora koji su doveli do usložnjavanja socijalnih potreba i samim tim povećali ulogu Centra u današnjem vremenu, poručuju iz ove ustanove.

kozarski