Na konkurs Narodnе bibliotekе “Ćirilo i Metodije” za izbor publikovanih djela zavičajnih pisaca s područja prijedorske regije, stiglo je sedam prijava. Jednoglasnom odlukom Programskog savjeta, u prvoj polovini 2022. godine biće organizovane promocije knjiga svih sedam prijavljenih autora.

“Knjige su raznorodnih žanrova i svaka je zanimljiva na svoj način. Riječ je o antropogeografskoj studiji ‘Timar i timarski rodovi’ Milorada Bogdanovića, istorijskoj studiji ‘Sreflije od 1941. – 1945.’ Mirka Dimića, romanu ‘Voz 63’ Milice Savić, a ostalo su knjige poezije: ‘Pismo za izgubljenog putnika’ Kristine Plavšić, ‘Črčkarije’ Alme Ćirkić, ‘Tragači sjemena sreće’ Anele Sejarić-Vujinović i ‘Četiri drugara’ Stojana Šašića”, rekao je prof. dr Mladenko Sadžak, predsjednik Programskog savjeta.

Današnja konferencija za novinare iskorištena je i za najavu sutrašnje promocije 10. jubilarnog broja časopisa za književnost i umjetnost “SRP”. Promocija će biti održana u Gradskoj čitaonici, sa početkom u 19.30 h, a od sada će “SRP” izlaziti u izdanju Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije”.

“Prijedorska biblioteka postala je izdavač ovog časopisa, jer na ovaj način želimo da damo doprinos promovisanju kulture na ovim prostorima, te da našim čitaocima približimo  afirmisane i neafirmisane pisce, kao i umjetnike, jer nije riječ samo o književnosti. U ‘Srpu’ se objavljuju prilično afirmisani autori koji pišu isključivo o umjetnosti iz nekog sasvim drugog ugla”, rekla je Gordana Vila, v.d. direktora NB “Ćirilo i Metodije”.

Ovaj časopis neće biti u slobodnoj prodaji, ali biće dostupan u svim čitaonicama na području prijedorske regije i šire, kao i u prijedorskoj biblioteci.

kozarski