Početna Biznis Promjene na tržištu rada: Nudi se više poslova, ali do dobrih radnika...

Promjene na tržištu rada: Nudi se više poslova, ali do dobrih radnika se teško dolazi

Potražnja za radnicima u Bosni i Hercegovini do kraja godine mogla bi porasti za oko 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Procjene su to tima portala Posao.ba, koji je analizirao tržište rada i oglase za zapošljavanje za prošlu i ovu godinu. Sve traženiji su radnici u proizvodnji, turizmu i ugostiteljstvu i transportu, a istovremeno broj prijava na te poslove je manji u odnosu na prosječan broj prijava.

– Kao i prethodnih godina, postoji velika potražnja za softver developerima-programerima, ali je i sve manje dostupnih stručnjaka u tom sektoru – navodi se u analizi.

Generalno se, kažu, može govoriti o velikim pomjeranjima na tržištu rada. Nedostatak obučene radne snage, odnosno nedostatak vještina je sve veći, pa poslodavci sve teže dolaze do potrebnog kadra.

Na početku ove godine, najtraženije zanimanje u oglasima je „kol centar operater“, dok je to mjesto u posljednjih nekoliko godina bilo isključivo rezervisano za prodajna zanimanja poput prodavača ili komercijaliste.

Na listi deset najtraženijih zanimanja u ovoj godini su i tri iz ugostiteljstva – konobar ili šanker, kuvar i sobar. Zanimljivo je i da se zanimanje radnik u proizvodnji prvi put našlo na listi deset najtraženijih u BiH i odmah je zauzelo drugo mjesto.

Stručnjaci ovog portala očekuju i rast broja oglasa za zapošljavanje u inostranstvu i to za oko 15 odsto do kraja godine.

– Ako uzmemo Hrvatsku za primjer, kvota za novo zapošljavanje stranaca je povećana sa 5.211 u 2017. na 21.210 u 2018. godini, i to najvećim dijelom za turizam i ugostiteljstvo, te građevinarstvo. Takođe, Hrvatska  će  pokušati da obezbijedi i više dostupnih radnika mimo kvotnog režima. S druge strane, u Sloveniji odavno ne praktikuju strogi kvotni režim, nego se, u slučaju kada preko tamošnjeg zavoda za zapošljavanje ne nađu radnike u sedam dana, poseže za stranima, tako da u 2017. i 2018. bilježimo više oglasa i iz Slovenije – kaže rukovodilac sektora projekata u „Kolektivu“ Nermana Ajanović-Hajdarpašić.

Trećina oglasa za Sarajevo

Više od trećine oglasa na portalu Posao.ba nudi zaposlenje u Sarajevu, a slijede ga Banjaluka, Tuzla, Mostar i Zenica. Po podacima ovog portala, u prvom kvartalu 2018. godine, deset najtraženijih zanimanja su kol agent, radnik u proizvodnji, vozač, konobar-šanker, komercijalista – unapređivač prodaje, prodavač-trgovac, kuvar, programer-softver developer, monter u građevini, te sobar.

(Blic)

Dental Studio Prijedor