Ova odluka je odgovor na izravan zahtjev predsjednika Volodimira Zelenskog čelnicima NATO-a krajem prošlog mjeseca na summitu u Bruxellesu, da se Ukrajini osigura dodatna vojna pomoć.

Ukrajina bi uskoro trebala primiti svoju prvu pošiljku tenkova sa zapada, i to uslijed upozorenja da će se nakon povlačenja Rusije oko Kijeva dogoditi “teške bitke” u drugim dijelovima države.

Visokopozicionirani izvori iz Pentagona rekli su, kako prenosi Telegraph, da će odsad sarađivati ​​sa saveznicima kako bi olakšali prijenos tenkova sovjetske proizvodnje, koje Ukrajinci već znaju koristiti. Ukrajinska vojska mogla bi tada učestalo izvoditi topničke napade dugog dometa na ruske ciljeve. Vojna pomoć Ukrajini do sada je uglavnom bila usmjerena na obrambenu opremu i oružje.

Američki dužnosnik nije otkrio koliko će tenkova biti poslano, niti iz kojih će zemalja doći. Međutim, vjeruje se da je Poljska, jedna od mogućih kandidata. Naime, Varšava je nedavno naručila američke tenkove M1A2 Abram da zamijeni svoje sovjetske borbene tenkove T-72, koji će se postupno povući iz upotrebe. te bi upravo oni mogli biti usmjereni na bojišta u Ukrajinu.

Ova odluka je odgovor na izravan zahtjev predsjednika Volodimira Zelenskog čelnicima NATO-a krajem prošlog mjeseca na summitu u Bruxellesu, da se Ukrajini osigura dodatna vojna pomoć.

– Možete nam dati jedan posto svih vaših aviona, jedan posto svih vaših tenkova. Imate najmanje 20.000 tenkova. Ukrajina je tražila mali postotak, samo jedan posto svih vaših tenkova da nam se daju ili prodaju! Tenkovi su nam potrebni za spas naših gradova koji sada umiru – apelirao je tada Zelenski.

STIŽU TENKOVI
Čelni ljudi NATO-a tada nisu bili voljni isporučiti tenkove zbog straha od eskalacije sukoba izvan ukrajinskih granica. Emmanuel Macron je, primjerice, isključio mogućnost slanja tenkova i borbenih zrakoplova u Ukrajinu, upozoravajući da bi to riskiralo uvlačenje NATO-a u rat s Rusijom. Prošlog mjeseca Poljska je već ponudila Ukrajini 28 aviona MiG, poslanih preko američke zračne baze u Njemačkoj, ali su SAD odustale od te ideje.

Sada se, međutim, prevladavajuće raspoloženje u Washingtonu promijenilo, a izvor je za New York Times otkrio i kako će transferi tenkova početi “uskoro”.

Slanje tenkova u Ukrajinu odražava početak nove faze u ratu. Povlačenje ruske vojske iz okolice Kijeva slavi se kao pobjeda ukrajinske vojske, ali među operativcima i visokim zapadnim dužnosnicima prevladava mišljenje da je to dio ruskog plana za pregrupiranje i preusmjeravanje napora na zauzimanje teritorija oko regije Donbas, koja graniči s Rusijom.

I general Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane, rekao je u subotu da je prioritet ruske vojske “oslobođenje” Donbasa, gdje su se dvije pobunjeničke regije koje podržava Rusija odvojile od Ukrajine 2014. godine.

POMOĆ PENTAGONA
Podsjetimo i kako je u petak Pentagon objavio da će izdvojiti 300 miliona dolara Ukrajini za jačanje odbrambenih sposobnosti zemlje. Paket uključuje laserski vođene raketne sisteme, bespilotne letjelice, streljivo, uređaje za noćno osmatranje, taktičke sigurne komunikacijske sustave i medicinske materijale.

No, neki i dalje smatraju da bi se trebalo učiniti više.

U razgovoru za Telegraph, Evelyn Farkas, bivša zamjenica pomoćnika američkog ministra odbrane zadužena za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju pod Barackom Obamom, rekla je da je isporuka tenkova “moralno ispravna stvar”.

– Nadam se da ćemo im osigurati i borbene zrakoplove. Ukrajina dokazuje da je 100 posto zaslužila ovu vrstu pomoći. U prošlosti smo oklijevali jer smo se bojali da ćemo tako samo potaknuti Ruse da se prošire teritorijalno ili da prošire svoje operacije. U ovom trenutku slanje oružja ne eskalira situaciju. No, ako je ne isporučimo Ukrajincima, bit ćemo krivi za svaki daljnji vojni uspjeh Rusa – zaključila je Farkas.