Početna Prijedorski region Proizvodnja cvijeća: puno posla ali i solidna zarada

Proizvodnja cvijeća: puno posla ali i solidna zarada

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porodica Islamovski iz Čejreka  punih dvadeset godina bavi se proizvodnjom cvijeća. Supružnici   Jasmina i Sevdat tvrde da je ovo proizvodnja koja zahtjeva puno rada ali i da je isplativa.

Za proizvodnju cvijeća su se odlučili nakon što im se, kako pričaju,  nije isplatila rasadnička proizvodnja., kojom su se bavili nekoliko godina. Ova proizvodnja je mnogo skuplja i rizičnija od povrtlarstva, ali se isplati, jer od nje mogu solidno da žive – kaže Jasmina.

– Trenutno pod plastenicima imamo 420 kvadrata . Proizvodimo osmomartovsko i sezonsko cvijeće . Sezonskog cvijeća imamo baš dosta vrsta iako smo se zbog malog prostora bazirali  na veće saksije . U korpi  visećih vrsta  gajimo oko 2000 . Ovih ostalih krupnih saksija ima oko 4 do 5 hiljada i još jedan broj manjih  . Uglavnom proizvodimo skuplje biljke zbog kvalitetnije i rentabilnije proizvodnje – kaže Jasmina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadni materijal i saksije nabavljaju iz Bijeljine. Sa dobavljačima kažu imaju odličnu saradnju jer im omogućavaju da sve nabave  na odloženo plaćanje. Imali bi želju da proizvodnju prošire, ali to je još pod znakom pitanja.

– Rado bi proširili proizvodnju ukoliko nam dozvole mogućnosti.  Za nas dvoje ovo je dovoljno ,a  ako bi proširivali morali bi uzeti radnika. Inače,   djelatnost smo registrovali prije 12 godina – kaže Jasmina.

Ona i suprug  trud ne žale, jer cvijeće vole, a iskustvo u ovoj proizvodnji od dvije decenije garantuje im da na tržište plasiraju kvalitetno i traženo cvijeće. Za onekoji bi se upustili u ovakav porodični biznis imaju i savjet .

-Ko uđe u ovaj posao mora prvo da se odrekne puno toga. Ovo je proizvodnja koja u zimskom periodu  zahtjeva rad 24 sata. Tada se najviše radi, najviše se proizvodi. Nema slobodnog vremena . Loži se vatra,  mjeri se temperatura, vlaga. Treba takođe   računati  da je ovo jako skupa proizvodnja,  skuplja od povrtlarstva  i veoma rizična,jer su  to  jako osjetljive biljke . Svaka biljka hoće svoje uslove. Neka toplije, neka hladnije, neka puno vlage neka manje. Baš se mora posvetiti pažnja kao malom djetetu -pojašnjava Jasmina.

Za  tržište kažu ne brinu,  obezbijeđeno je, od prodaje na pijaci do štanda u gradu za  Osmi mart, a dosta kupaca  dolaze i  kupuju za kuću , naročito sezonsko cvijeće.  Po kvalitetu i bogatoj ponudi u Prijedoru su postali prepoznatljivi. Čak i prošle godine, kad su strahovali da  zbog krize oko  virusa korona neće prodati ništa. Naprotiv sve što  su proizveli prodali su bez problema.

KV

ASHA prodaja vozila