Početna BiH Proizvođačima mlijeka dva miliona KM

Proizvođačima mlijeka dva miliona KM

Vlada Unsko-sanskog kantona uplatila je tokom protekle sedmice na račune proizvođača mlijeka dva miliona maraka namijenjenih ovom vidu poljoprivredne proizvodnje.

Podsticaji su uplaćeni na račune 2.300 pravnih i fizičkih subjekata i ovo je već treća godina u nizu kako se ta sredstva isplaćuju na vrijeme. Prema riječima Sulejmana Kulenovića, ministra poljoprivrede u Vladi USK, za podsticaje u raznim vidovima poljoprivredne proizvodnje ove godine je predviđeno 4,8 miliona maraka.

“U narednom periodu isplatićemo poticaje proizvođačima u drugim oblastima poljoprivredne proizvodnje i na ovaj način nastavljamo provoditi našu politiku snažne podrške poljoprivrednom sektoru“, istakao je Kulenović.

Prema njegovim riječima, Vlada je ove godine prvi put u budžetu predvidjela nepovratna sredstva za ruralni razvoj i opstanak sela.

“Radi se o sredstvima za koja će moći aplicirati prije svega mladi poljoprivredni proizvođači i na taj način želimo podstaknuti registraciju novih poljoprivrednih gazdinstava i biznis projekte na selu. Time pokušavamo zaustaviti odlazak mladih sa sela jer je ta pojava već poprimila zabrinjavajuće razmjere”, kazao je Kulenović.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednika USK Husein Selimović pohvalio je odnos kantonalnih vlasti u proteklih nekoliko godina, istakavši kako se svake godine povećava obim sredstava za podsticaje u oblasti agrarne proizvodnje.

“Međutim, situacija je i dalje teška, jer sva dugovanja za podsticaje nisu isplaćena. To se odnosi na dugovanja Vlade Federacije BiH, jer još nisu isplaćeni ni svi podsticaj iz 2014. godine, a ukupna dugovanja, samo za primarnu proizvodnju, iznose oko 3,8 miliona maraka”, istakao je Selimović.

Dental Studio Prijedor